1. Anasayfa
  2. Bilgi

Inode Nedir? Web Hosting Inode Limiti Ne Anlama Gelir?

Inode Nedir? Web Hosting Inode Limiti Ne Anlama Gelir?
0

Inode Nedir?

Inode hosting hizmetlerinde oldukça fazla kullanılan bir ifadedir. Inode hosting hesabınızda bulunan dosyaların, veritabanlarının ve klasörlerin ait olduğu kullanıcıyı, kullanıcının bulunduğu grubu, oluşturduğu dosyaların tarihlerini ve buna benzer dosyalama sistemlerini tutan kayıt sistemidir. Kısaca anlatacak olursak Inode dosyanın ismi haricinde bütün dosyaya ait bilgileri depolayan bir sistemdir ve yüklediğiniz her dosya için Inode kaydı oluşur.

Inode Nedir

Inode limiti her hosting şirketi için farklılık göstermektedir. Bazı hizmetler için limit yokken bazıları için sınırlı limit bulunmaktadır. Inode dosya sistemleri genelde iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm veriler hakkındaki meta veriler yani verilere ait bilgiler iken ikinci bölüm ise verilerin kendisinden oluşmaktadır. İlk bölüm yani verilerin verileri, dosyanın anahtarı olarak da adlandırılabilmektedir.

Eski dosya sistemi uygulamalarında sistem oluşturulurken maksimum Inode sayısı sabittir ve bu yüzden depolama işlemleri için belli bir sınır vardır. Inode numaraları ise cihazda bilinen bir konumda bulunan tabloyu belli eder. Bir dosyanın Inode numarasından dosyanın sürücüsü ve konumuna ulaşılabilmektedir. Bu adım dosyaya erişime izin vermektedir.

Inode Sınırı Nasıl Aşılır?

Hosting şirketleri genelde Inode sayısına sınırlama koymaktadırlar. Bu sınırlar genelde 2 tipten oluşur. Yumuşak sınır sisteminde dosya yüklemeye, hareketlerinize devam edebilirsiniz ancak servisten alacağınız performansta sayı arttıkça düşme olacaktır ve hız sınırlanacaktır.  Zor sınır sisteminde ise sınır doldurduğunda daha fazla dosya ve klasör oluşturamazsınız ve bulundurduğunuz her şeyin performansı oldukça düşer.

Fazla depolama yapmak, gereksiz olan ya da küçük boyutta olduğu için silmediğiniz resimler, dosyalar, önemsiz belgeler ya da e-maillerin birikmesi sonucunda size verilmiş olan Inode sınırını aşabilirsiniz. Eğer dosyalarınızı silmek istemiyorsanız hosting servisiniz ile görüşerek şirketinizin size verdiği sınır değerini arttırmanız gerekmektedir. Inode kullanım sınırı almak istediğiniz hizmete göre sınırlandırılmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Drone’ların Dünyası: Tarihçesi, Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Kullanım sınırına ulaştığınızın birkaç farklı işareti vardır. Bunlardan ilki e-posta gönderim ve alım sırasında sürekli bir hata ile karşılaşmanızdır. Sınırınız dolduğu için ne mail gönderebilecek ne de mail alabileceksiniz.  Diğer işaretler arasında ise WordPress’e dosya yüklemede başarısız olma, bilgisayara eklenti ya da tema ekleyememe, yayın oluşturamama ve kullanıcıların sisteme erişememesi gibi sıkıntılar bulunmaktadır.

Inode sınırının WordPress’i etkilemesinin sonucu olarak geçici dosya oluşturamazsınız ve web sitenize ait performans düşüşleri gözlenir. Inode sınırının dolması cep telefonlarının belleklerinin dolması ile hemen hemen aynı olaydır. Aynı telefonunuzda olduğu gibi sisteminizde yavaşlama ve hatalar oluşabilmektedir. Sisteminizdeki doluluğu kontrol ederek yaşanabilecek hataların önüne geçebilmektesiniz.

Sınır sayısını belirleyen web hosting şirketleri her kullanıcıya ihtiyacına göre limit belirlemektedir. Standart bir sistemde bu sayı 100.000 ila 250.000 arasında değişim göstermektedir. Ortalama bir web sitesi silme işlemi yapmadan site içerisinde 150.000’e varan işlem yapma kapasitesine sahiptir. İhtiyaca göre seçilebilen bu sayı alınan ücrete ve hosting firmasına bağlı olarak 500.000’e kadar çıkabilmektedir.

Inode Sayısı Düşürme

Limiti aşmamak için yapılacak ilk adımlardan biri web sitenizdeki çerezleri temizlemek olmalıdır. Web sitesi çerezleri çok hızlı biriktiğinden sayıyı büyük ölçüde arttırmaktadır ve temizlendiklerinde Inode sayısı yaklaşık olarak yarı yarıya azalacaktır. Diğer bir yöntem ise bulundurduğunuz resim sayısını azaltmaktır. Yüklediğiniz 10.000 resim size 40.000 ila 50.000 arası Inode sayısı olarak dönecektir.

Birçok insan e-postalarını düzenli olarak temizlemez ve bir süre sonra sistemlerinin doluluğundan yakınır. Silinmeyen önemsiz postalar boş yere yer kaplamakta ve hatalar oluşturmaktadır. Sınırı en çok dolduran etkenlerden olan bu e-postalar rutin bir şekilde temizlenmelidir. Gereksiz reklam maillerinden kurtulmak için firmaların mail listesinden çıkabilme imkânınız bulunmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Word Adres Mektup Birleştirme Tarih ve Sayı Format Sorunu ve Çözümü

Bilgisayarda bulunan hareketli temalar ve eklentiler performansı oldukça etkilemektedir. Bunların sık sık yenilenmesi ve eskilerin silinmemesi limite ulaşmadaki en büyük etkenlerdendir. İşinizin bittiği dosyalar ve dokümanları saklamak yerine onları silmek sizi performans düşüklüğünden kurtaracaktır. Örnek vermek gerekirse basit bir WordPress teması birkaç eklenti, tema ve gönderi içeriyorsa 9.000 ila 13.000 arası Inode kullanır.

Tek bir sayfadan oluşan ve altı tane eklenti içeren, küçük bir işletmeye ait olan sitenin sayısı ise 17.000 civarındadır. Her gönderide yaklaşık 5 resim bulunduran, 250 post ve 30 eklentiye sahip site ise 25.000 civarında sayıya sahiptir. Buradan anlayabiliriz ki bir yapı ne kadar karmaşıksa o kadar fazla alan kaplamaktadır.

Inode Bilgileri Nereden Görüntülenebilir?

Inode bilgilerini görüntülemenin en kısa yolu, hosting sağlayıcınızdan yararlanmaktır. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için belirli adımlar izlenmelidir. İlk başta hosting servislerini kullanan kişi kendine özel verilmiş olan parolası ile web sitesine giriş yapmalı, ardından hosting sağlayıcısına girişini gerçekleştirmelidir. Hosting hesabına başarılı bir girişin ardından sitede bulunan cPanel yönetim paneline tıklanmalıdır.

cPanel simgesinde girdikten sonra çıkan sayfada Plesk adı altında bulunan sekme açılır. Ekrana gelen sayfada Inode ifadesi seçilir ve mevcut olan sayı bu şekilde görüntülenebilir. cPanel, tam açılımı ile control panel sunucularda hosting müşterilerinin ve web masterlarının işlemlerini görsel olmasının yanı sıra interaktif olarak da yaptırabilen popülerleşmiş lisans gerektiren bir web hosting kontrol paneli uygulamasıdır.

Cpanel, bizleri komutları öğrenmekten ve zaman kaybetmekten kurtarmaktadır. İçerisinde birçok resim ve yazılar bulunan bu panel işlem içeriklerine ulaşmayı oldukça kolaylaştırmaktadır. Bu panel ile e-posta, site yönetimi ve analiz işlemleri oldukça kolaylaşmıştır. Hızlı ve kolay kurulumu, otomatik güncelleme özelliği bulundurması ve her işletim sistemi ile uyumlu olması en büyük avantajlarındandır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ᐳ
Windows 10 disk taraması chkdsk nasıl yapılır?

Plesk ise bir yazılım paketidir ve web hosting firmalarına ait otomasyon olarak bilinir. Bu yazılım paketi sunucu sisteminin yöneticisine, web tabanına sahip arayüz üzerinden yeni siteler oluşturma, yeni e-posta hesabı yaratma ve DNS girdileri yapma gibi olanaklar sunmaktadır. Plesk’in Linux/UNIX ve Windows için olmak üzere iki farklı türü bulunmaktadır.

Plesk panelinin kullanımının hostinglere birçok avantajı bulunmaktadır. Yönetimi daha kolay hale getiren Plesk paneli kodların kullanılma zorunluluğunu ortadan kaldırmış ve oluşabilecek çeşitli hataları minimuma indirmiştir. Kod yazamayan kullanıcılar için büyük kolaylık sağlayan bu sistem hosting servislerinin müşteri ağlarını da oldukça genişletmiştir. Bu paneller sayesinde Inode sayıları rahatlıkla kontrol edilebilir ve yönetilebilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Yazılım hakkında bildiklerini anlatan sıradan biri.

Yazarın Profili
Paylaş

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir