Bu Yazının İçeriği
WORDPRESS KURULUMU YAZILI ANLATIM
Wordpress Nedir?
Hiç bir kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan, tıklamalar ile her türlü içeriği üretmenize, internet ortamında yayınlamanıza ve yönetmenize olanak sağlayan bir içerik yönetim sistemidir.
Ancak! Kesinlikle belirmeliyim ki wordpress nedir sorusunun tam anlamıyla karşılığını üstte yazdığım kısaca açıklama ile anlamanız mümkün değildir !
Akıllı telefonların çalışması için iOS veya Android gibi yazılımlara ihtiyacı olması gibi web sitelerinin hazırlanabilmesi için de WordPress gibi içerik yönetim sistemlerine (CMS) ihtiyacı vardır.
Sitenizin içeriğini internet bağlantısı olan bilgisayar, tablet ya da telefondan düzenlemenizi, yeni yayınlar ve sayfalar oluşturmanızı sağlayan WordPress, var olan içerik yönetim sistemleri arasında en kolay, en güçlü ve en popüler olanıdır.
İnternette gördüğünüz her dört web sitesinin biri WordPress ile hazırlanmıştır.
PHP ile yazılmış, açık kaynaklı bir web sitesi oluşturma aracı olan WordPress, b2 / cafelog adlı projenin bir dalı olarak 2003’te ortaya çıkmıştır.
WordPress günümüzde, gelişimine katkıda bulunan geniş gönüllü topluluğu sayesinde, aklınıza gelebilecek her türde web sitesi oluşturmanın en popüler çözümü haline gelmiştir.
Her ne kadar wordpress internette ya da wordpress ismini duyduğunuz her yerde tek bir isim olarak geçse de, yani isminden wordpress olarak bahsedilse de,
aslında wordpress kendi içerisinde wordpress.com ve wordpress.org olarak ikiye ayrılır ve bu iki sistem arasında ciddi farklar vardır.
Peki wordpress.com ile wordpress.org’un farkı nedir ?
Click here to preview your posts with PRO themes ››
Aslında aralarındaki fark başlı başlına ayrı bir yazı şekilde yazılması gereken bir konu. Keza wordpress.com’u mu yoksa wordpress.org’u mu tercih etmeliyim başlıklı yazımda bu iki sistem arasındaki farkları olabildiğince detaylı anlattım.
Ancak kısaca şunu söyleyebilirim ki, wordpress.com wordpress.org’un sunduğu özelliklerin %5’ine bile sahip değil.
Keza altta anlattığım tüm wordpress eklentileri – wordpress temaları gibi özelliklerin hepsi sadece! wordpress.org’a özgü özellikler. Bu özelliklerim hiç birisi wordpress.com alt yapsında mevcut değil.
Yazının devamında yer alan tüm özelliklerin sadece wordpress.org’a özgü özellikler olduğu bilinci ile okuduğunuzda bile aralarındaki farkın neler ve ne kadar büyük olduğunu anlamanıza yetecektir diye düşünüyorum.
XAMMP KURULUMU
İlk öncelikle Xampp‘ın sitesine gidiyoruz ve en güncel php sürümü içeren dosyayı seçiyoruz. Windows işletim sistemi kullanıyorsanız ona uygun programı seçerek indiriyoruz.
İndirdikten sonra dosyayı standart kurulum gibi ileri diyerek ve en son yükle diyerek kuruyoruz. İşlemleri tamamladığımıza göre artık gerekli olan ayarları yapabiliriz.
WORDPRESS XAMPP KURULUMU
Şimdi sırada Wordpress’i en güncel sürümünü indirmemiz gerekiyor. Buradan en güncel Wordpress sürümüne ulaşabilirsiniz.
Bu dosyaları indirdikten sonra rar dosyası olarak açıyoruz ve
1- Adım “C:\xampp\htdocs” dosya yoluna gidiyoruz ve rar arşivindeki wordpress klasörünü olduğu gibi içerisine atıyoruz.
ŞİMDİ SIRADA XAMPP KONTROL PANELİNDE AYARLAMALAR VAR
1- Tik işaretli yerler sizde kırmızı çarpı işareti (X) şeklinde olacaktır. Üzerlerine 1 kere tıkladığınızda her iki seçenek de yeşil konuma gelecektir.
2- İlk öncelikle Apache modülünü “Start” butonuna basarak çalıştırıyoruz.
3- Hemen ardından MySQL modülünü “Start” butonuna basarak çalıştırıyoruz.
Buraya kadar her şey normal ise sıradaki adım MySQL üzerinde Wordpress için database oluşturmak var.
4- “Admin” butonuna basarak “phpmyadmin” paneline gidiyoruz.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
PHPMYADMİN ÜZERİNDEN DATABASE OLUŞTURMA ADIMLARI
1- URL Adresine “localhost/phpmyadmin” yazarak da giriş yapabiliriz ama panel bize burada çok kolaylık sağlıyor.
2- “Yeni” yazılı yere basarak yeni bir database oluşturuyoruz.
1 numaralı bölmeye veri tabanımızı isimlendiriyoruz. Örn: “wpdb” gibi
2 numaralı bölme ise veri tabanımızın kayıt biçimi hangi dil üzerine olacak onu seçiyoruz. Türkçe için “utf8_turkish_ci” ya da “utf8mb4_turkish_ci” olarak seçebilirsiniz.
3 numaralı işaretli bölmeden ise “Oluştur” butonuna basarak artık veri tabanımızı oluşturuyoruz.
Buraya kadar anlaşılmayan bir olay yok ise bize gerekli olan bilgileri not etme vakti geldi ya da etmeseniz de olur.
WORDPRESS KURULUMU
Şimdi sırada yeni bir sekme açarak “localhost/wordpress” ya da “localhost/dosyaadiniz” yazarak wordpressimizin kurulu olduğu yere giriş yapmak kalıyor.
Eyvah! Worpdress hatalı mı gibi soru gelmesin aklınıza işlemleri bu ekrana kadar getirdiyseniz başarılı bir şekilde wordpressi kurma adımına getirmiş bulunuyoruz.
Şimdi bizden istenenler;
- 1 kilo domates
- 2 kilo biber
- 1 kilo patlıcan
Şaka şaka
- Veritabanı ismi
- Veritabanı kullanıcı adı
- Veritabanı şifre
- Veritabanı sunucusu
Şimdi yukarıdaki istenilenlerin tamamını tek bir resimde size açıklayacağım.
1 numaralı yer bizim veritabanı sunucumuzdur.
2 numaralı yer bizim veritabanı adımızdır.
3 numaralı yer bizim veritabanı kullanıcı adımızdır.
4 numaralı yer yok çünkü veritabanımızın bir şifresi bulunmuyor böylelikle şifre yerine herhangi bir şifre verisi girmeyeceğiz.
Yukarıdaki ekrana bakacak olursak bizden istenilenleri yerli yerine yazmış bulunuyoruz ve “Gönder” butonuna basarak sonraki adıma geçebiliriz.
Bu ekrana geldiyseniz sizi tebrik ederim artık wordpress kurulum uzmanı oldunuz sayılır şimdi “Kurulumu çalıştır” butonuna basarak bir sonraki adıma geçebiliriz.
Bu ekrana geldiğimizde “Site başlığı” yazan yer artık bizim web sitemizin adı olacaktır. Buraya herhangi bir isim girebilirsiniz. Örneğin: “İlk Wordpress Kurulumum” gibi. “Kullanıcı adı” yazan yer ve “Parola” alanını kesinlikle başkaları ile paylaşmayın! Bu sizin wordpress admin paneline girerken kullanacağınız bilgiler olacaktır. Şimdi bu bilgileri girelim ve sonraki adıma geçelim.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
Tüh ben bu ekranı paylaştım şimdi nolacak. Tabi ki bir hiç çünkü sizlerin daha iyi anlaması için bu bilgileri paylaşıyorum. Merak etmeyin web sayfam heçklenemez ahahah. Şimdi “Wordpress’i kur” butonuna basarak işlemi sonlandırmaya gidelim.
Bu ekrana geldiysek artık şahane bir worpdress kurmuş bulunuyorsunuz. Sizi gerçekten tebrik ederim. Şimdi “Giriş” butonuna basarak kullanıcı adımız ve şifremiz ile admin paneline giriş yapalım.
Yukarıya bilgilerimizi yazdıysak eğer her şey tamamdır. “Giriş” butonuna basarak admin paneli bizi karşılasın artık.
Ohh sonunda evet! Admin paneli bizi karşılamış bulunuyor. Eğer admin paneline nasıl girerim diyorsanız adres çubuğuna “localhost/deneme/wp-admin” ya da “localhost/sizindosyaadiniz/wp-admin” yazarak ulaşabilirsiniz. Tüm bu işlemleri tek tek eksiksiz yaparak ve makalemi okuduğunuz için sizi canı gönülden tebrik ediyor ve teşekkür ediyorum. Yorumlarda bu makale hakkında görüşlerinizi belirtirseniz beni çok memnun ve mutlu edersiniz. He ben yazılı kaynak istemiyorum videolu istiyorum diyorsanız bu makalenin sonuna video koydum onu da hemen yanın altında izleyebilirsiniz.