robotik kodlama nedir, robotik kodlama nedir nasıl yapılır, robotik kodlama nedir kısaca, robotik kodlama nedir okul öncesi, robotik kodlama nedir pdf, robotik kodlama nedir makale, robotik kodlama nedir ilkokul, robotik kodlama nedir kısaca bilgi, robotik kodlama nedir ne alanlarda kullanılır, robotik kodlama nedir vikipedi, robotik kodlama, robotik kodlama nedir, robotik kodlama eğitimi, robotik kodlama seti, robotik kodlama oyunu, robotik kodlama okul öncesi, robotik kodlama örnekleri, robotik kodlama nasıl yapılır, robotik kodlama etkinlikleri, robotik kodlama eğitimi ücretsiz
Herkese merhabalar.
Bu yazımızda sizlere ilk olarak küçük yaş grupları için, sonra da büyük yaş grupları için hobi robotiğinden genel olarak bahsedeceğim. Nam-ı diğer “robotik kodlama“.
Bu Yazının İçeriği
- 1 Robotik Kodlama Nedir?
- 2 Robotik Kodlama Nedir, Nasıl Yapılır?
- 3 Programlama Dilleri:
- 4 Robotik Kodlamada Arduino ile Raspberry Pi’nin Farkı Nedir?
- 5 Robotik Sistemler Nelerdir?
- 6 Nasıl Öğrenebilirim Bu Robotiği? Robotik Kodlama Eğitimi Var Mı?
- 7 Robotik Kodlama Kitabı – Hangi Kitapları Önerirsiniz?
- 8 İnternet Üzerinden Kodlama Nasıl Öğrenilir?
Robotik Kodlama Nedir?
Robotik kodlama, makine ve kontrol sistemlerini, bilgisayar, elektronik ve uzay bilimlerinin tümünü kapsayan bir ortak çalışma alanında gerekli yazılım “kodları” ile makinelerin iletişiminin sağlanmasıdır.
Mekanizmaların tasarımı, kontrol edilebilmeleri için yapılarına elektronik donanımların eklenmesi, dijital ortamda kontrollerinin sağlanması ve belirli ortamlarda belirli koşullara göre çalışmaları için gerekli kodlar vardır.
Robotik ise makine, mekatronik, bilgisayar, yazılım, kontrol ve otomasyon, uzay ve havacılık, elektrik-elektronik gibi birçok mühendislik disiplinini bir arada toplayan bir bilim dalıdır.
Kodlamanın bugün nasıl ve nerelerde kullanıldığına baktığımızda, artık hayatımızın her alanında yer aldığını görebilmekteyiz. Mikrodalga, araba, telefon, bilgisayar, TV, banka kartı gibi eşyalarımızı her kullandığımızda kodlama becerilerimizi kullanmış oluyoruz. Kod yazarları, bir robota ne yaptırtmak istiyorsa bu durum için hem eleştirel hem de yaratıcı düşünce yapısına sahip olmalıdırlar. Tabi kodun doğruluğunun çok önemli bir nokta olduğunu vurgulamamız gerekmektedir. Kod parçası ilk yazıldığında mükemmel olmayacaktır. Deneyerek ve yeni şeyler keşfederek mükemmeli bulacaksınız.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
Robotik kodlama, üzerinde çalıştığımız robotun türüne ve hizmet edeceği amaca bağlı olarak makine mühendisliği, elektrik mühendisliği, desen, görsel tasarım, matematik vb. yapabilmemizi de sağlamaktadır. Bu işin püf noktası, robotun hizmet edeceği amaç doğrultusunda görsel ve gerçek bir feedback vermesidir. Bu süreçte, tüm ekip üyelerinin tek bir bilek olarak birleşmesi ve birbirlerinin fikirlerini önemseyerek, arkadaşlarının isteklerine göre düzenlemesi ve planlarını bu doğrultuda yapması gerekmektedir.
Robotik Kodlama Nedir, Nasıl Yapılır?
Bu adımda, programlamayı, önemli dilleri ve Arduino ve Raspberry Pi gibi kodlama araçlarıyla nasıl başlayabileceğinizi tanıtacağız. Robotlar, bir işlemci üzerinden yürütülen programları kullanarak sensör verilerini işler, denetleme yapar ve uygulamaya geçerler.
Programlama Dilleri:
C, C#, Java, Fortran, Python vb. birçok programlama dili mevcuttur. Robotik kodlamadaki en popüler dil C dilidir.
Arduino aracı C’ye dayalı bir programlama dili kullanır ve uygulamalı kodlama yaparken bu dilin temelini ve mantığını öğrenmek için harika bir yoldur.
Robotik Kodlamada Arduino ile Raspberry Pi’nin Farkı Nedir?
Arduino ve Raspberry Pi’nin ikisi de robotik kodlama için yararlıdır ancak ikisi arasında bazı önemli farklılıklar vardır;
Arduino, basit bir bilgisayar sistemi gibidir. Bilgisayarda yazdığınız bir programı çalıştıran ve döngüye sokan basit bir mikro denetleyicidir. Çalıştırılan programdaki kod, makine diline çevrilerek mikro denetleyiciye indirilir. Arduino, basit projeler için uygundur.
Raspberry Pi (RPi), normal bir bilgisayar sistemi gibidir. Bundan dolayı Arduino’dan daha özelliklidir. RPi bir Linux işletim sistemi çalıştırır. Robotik için çok yararlı olan kamera gibi çevre birimleri bağlayabilirsiniz. RPi’nin Linux çalıştırmasından dolayı ROS’u da kurabilirsiniz.
Robotik Sistemler Nelerdir?
Robot: sensörleri ile çevresini algılayan, algıladıklarını yorumlayan, yorumlama sonucu bir karar veren, verdiği kararı bir çıkış sinyali ile üreten aygıtlara robot denir. Robotlar bu çıkış sinyalini bir motor, LED veya herhangi bir aktüatör ile verebilir. Otonom karar veremeyen aygıtlar robot değildir.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
Robot Nedir? yazımızda robotların bileşenlerini ve nasıl robot yapıldığını daha detaylı inceleyebilirsiniz.
Nasıl Öğrenebilirim Bu Robotiği? Robotik Kodlama Eğitimi Var Mı?
Robotik biliminin hızla ilerlemesi ve dünyamızın sürekli daha da dijitalleşmesiyle çocukların ve profesyonel düzeyde bu bilimle uğraşmayan insanların robotik sistemleri ve programlamayı öğrenebilmeleri için günümüzde robotik ve kodlama eğitimleri verilmektedir. Yurtdışında başlatılan ve son yıllarda ülkemizde birçok okulda ve özel eğitim kurumunda STEM, STEAM ve STEM+A (Fen Bilimleri-Teknoloji-Mühendislik-Sanat-Matematik) gibi isimlerle verilen bu eğitim programları ile öğrencilerin analitik düşünme kabiliyetlerini geliştirmek ve erken yaşta mühendisliğe karşı ilgi duymalarını sağlamak amaçlanmıştır.
Çocukların ve olgun yaştaki öğrencilerin motor becerilerinin gelişimi, mekanik düzeneklerin nasıl çalıştığını keşfedebilmeleri ve parçaları söküp takarak montaj yapabilmeleri için birçok şirket tarafından özel robotik kitler ve setler üretilmektedir. Bu ürünler eğitici olmalarının yanında öğrencilerin keyifli vakit geçirebilecekleri bir hobi olma özelliği de taşıyorlar.
Okullarda kullanılan veya öğrencilerin bireysel olarak aldıkları robotik setler sadece motor becerilerini ve mekanik yeteneklerini geliştirmiyor. Robotların belli bir davranış sergilemeleri için programlanmaları gerekiyor. Günlük hayatta kullanılan programlama dilleri yerine algoritma mantığını daha kolay kavranabilmesi ve projenin daha kolay çalıştırılabilmesi için farklı yaş gruplarına hitap eden çeşitli programlar geliştirilmiştir. Bunun haricinde öğrencilerin perspektif bakış açılarını geliştirmelerine yönelik basit arayüzlere sahip 3 boyutlu tasarım programları da bulunmakta. Üstelik bu programlarda yapılan tasarımlar, 3 boyutlu yazıcı ile basılarak üretilebiliyorlar.
Peki geldik “robotik nasıl öğrenilir?” kısmına. Yazının en başında belirttiğim gibi okullar dışında bu konuda eğitim veren birçok kurum ve kuruluş var. Düzenlenen eğitim programlarından kendinize uygun olan birine dahil olarak öğrenmeye başlamanız mümkün. Tabi başka bir seçenek daha var. İnternette birçok eğitici setin tanıtım içeriğini, öğrenmek istediğiniz tüm programlar için ders içeriklerini bulabilirsiniz. İnternet ortamının yanısıra bu içeriklerin bulunduğu birçok kitap da bulunmakta. Bu kaynaklar vasıtası ile kendi malzemelerinizi kullanarak açıkçası eğitiminizi sınırlandırmamış olduğunuzu söyleyebilirim.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
Robotik Kodlama Kitabı – Hangi Kitapları Önerirsiniz?
Gerekli tüm bilgilere internet dışında kitaplardan da ulaşabilmek mümkün. Robotikle ilgilenen birinin programlama, elektronik ve mekanizmalar ile ilgili en azından belirli bir seviyede olması gerekmektedir. Kullanıcının yaşına, seviyesine ve ihtiyaçlarına göre farklı kitaplar vardır. Örneğin çocuklar için kodlama, robotik ve tasarım kitapları, olgun yaştaki öğrenciler için olan kitaplardan tamamen farklıdır. Temelde aynı mantık öğretilse de kullanılan programların farklı olmasından dolayı içerikler de değişmektedir.
Robotik ile ilgili çocuklar için başka bir kitap önerisi yapmamız gerekirse sitemizde bulunan Çocuklar için Scratch ile Robotik kitabı önerilerimiz arasında yer alacaktır. Scratch programı bir çocuğun algoritmik düşünceyi en kolay kavrayacağı programlardan biridir. Bu sayede çocuklar kodlama konusunda zorlanmadan robotik uygulamalar yapabilirler. Bu kitaptaki uygulamalar Makeblock mBot robotu ile yapılmıştır.
Kendi malzemeleriniz ile bir robot yapmak istiyorsanız öncelikle kontrolcünüzün Arduino olmasını öneririm. Çocuklar için Scratch ile Arduino kitabı ile Arduino programlamayı bilmeden de Arduino tabanlı bir robot yapmak mümkün.
Daha olgun yaşta öğrencilerin robotik uygulamalara başlamaları için Arduino programlamayı öğrenmelerini tavsiye ediyoruz.
İnternet Üzerinden Kodlama Nasıl Öğrenilir?
İnternet üzerinden kodlama öğrenebilmek için birçok online kaynak mevcut. Bunlara bir göz atalım,
- Code.org
Code.org ile oyun oynayarak kodlama öğrenebilirsiniz.
- Scratch
Scratch, 8 ile 16 yaş arasındaki çocuklar için tasarlanmış kodlama ortamıdır.
- Tynker
Tynker eğitim platformu ile görsel programlama dilinin mantığını öğrenebilirsiniz.
- Kodable
Kodable, ilkokul öğrencilerine özel olarak hazırlanmış kodlama ortamıdır.
- Codespark
Codespark, 4 yaş ve üzeri çocuklar için tasarlanmış olup, çocukların kendi 3D oyunlarını tasarlayabilmesini sağlayan, temel kodlama mantığını öğreten eğitim platformudur.
- Kodu
Kodu, çocuklar için tasarlanmış kodlama yarışmaları düzenleyen eğitim platformudur.
- Youtube
Youtube üzerinden birçok kodlama eğitimi veren kanal bulmanız mümkün. Youtube ile hem izleyip hem de uygulayarak kısa bir zaman içinde kodlama temellerinizi oluşturabilirsiniz.