1. Anasayfa
  2. Genel

LineageOS Optimizasyon Rehberi

LineageOS Optimizasyon Rehberi
0

LineageOS Optimizasyon Rehberi

Bu makalemde sizlere LineageOS yüklü cihazlarımızı optimize edersek daha stabil ve sağlıklı çalışmasını sağlarız. Rehberdeki adımları eksik veya kendi kişisel ayarlarınıza göre özellik eklerseniz oluşacak sorumlulukları kabul etmiyorum. Rehberdeki anlatımlar Android 5 ve üzeri sistemleri kapsamaktadır. Bu nedenle alt sürümlerde yapmanız durumunda yavaşlama, donma veya hiç açılmama gibi problemler olabilir.

Evet, bugün de sizlerle birlikte eski bir cihazınıza LineageOS kurduktan sonra akıcı çalışabilmesi için yapmanız gereken ayarları sizlere paylaşacağım. Fazla lafı uzatmadan hemen yapmamız gerekenlere geçelim.

Geliştirici Modunu etkinleştirme

Bazı ayarları yapabilmemiz için Geliştirici Modu’nu etkinleştirmemiz gerekiyor. Bunun için Ayarlar’a girip Cihaz Hakkında bölümünden Derleme Numarası’na “Artık bir geliştiricisiniz” yazısı çıkana kadar dokunmanız gerekiyor.

Jivo Chat Reklam

Uyarı: Geliştirici seçeneklerinde işinizi bitirdikten sonra geliştirici seçeneklerini devre dışı bırakmayın. Aksi taktirde önceki ayarlarınız varsayılan hale gelebilir.

Ekran yoğunluğu ve Animasyon efektlerini kısma

Burada görüntü ölçeğini ve animasyon efektlerini kısmak, GPU’ya ve kısmen CPU’ya binen yükü büyük bir oranda azaltacak ve performansta, arayüzün akıcılığında ve verimlilik anlamında büyük bir ferahlık sağlayacak.

Bunun için Ayarlar sayfasından açtığımız Geliştirici Seçenekleri bölümünü açıyoruz ve biraz aşağıda animasyon ölçeklerini bulacaksınız. Cihazınıza iyilik yapın ve animasyon ölçeklerini 1x’ten 0.5x’e, veya “hiç pencere animasyonu olmadan da kullanırım” derseniz “Animasyon kapalı” konumuna getirin.

Daha sonra animasyon ölçeklerinin bi’ tık altında “En küçük genişlik” adında, varsayılan olarak 800dp ayarlanmış olacak (en azından bende öyle). Bu değeri küçülttükçe ekrandaki simgeler ve yazılar biraz daha büyüyecek ama GPU’nun çizmesi gereken detay daha az olacağından ötürü bu da bize büyük bir ilerleme sağlayacak. Bu yüzden ben 800dp’den 650dp’ye düşürdüm. Sonra yazılımın kendisi, ekranın çözünürlüğüne göre olması gereken değere eşitledi. Bu tamamen normaldir. Eğer simgeler ve yazılar size çok büyük görünürse kendi tercihize göre tekrardan ayarlayabilirsiniz.

Tasarruf modları

Belki de yapacağınız en basit ayardır kendisi. Önceki yapmış olduğumuz ayarlar kadar, Android’in kendi hesabından ne kadar güç kullanabileceğini de ayarlamamız çok önemli. Bunun için yazılımcılar Ayarlar’da “Pil” sekmesine performans seçenekleri koymuş. Bize de kendi tercihimize, ihtiyaçlarımıza göre bu ayarları kullanmak düşüyor.

Bunun için Ayarlar’ın ana sayfasına gelip “Pil” menüsünü bulmanız gerekiyor. Menüyü bulduktan sonra “Pil tasarrufu ve performans” sekmesinden Pil Tasarrufu, Dengeli ve Performans seçenekleri var. Siz, ihtiyacınıza göre bu seçenekleri kullanarak performansını ayarlayabilirsiniz.

Kullanmadığınız uygulamaları kaldırma / devre dışı bırakma

Evet, söz veriyorum ki bu son. Ne kurduğunuzu bildiğiniz sürece saf bir Android’ten yüksek olasılıkla bloatware bulamazsınız. Ama yüklediğiniz GApps paketinden olsun, önceden kullanıp sonradan bıraktığınız uygulamalar olsun, dolaylı yoldan performansı etkilemektedir.

Bunun için Ayarlar > Uygulamalar kısmından kullanmaya ihtiyacınız olmadığı uygulamaları kaldırın veya kaldıramıyorsanız devre dışı bırakın. Hem sizin, hem de cihazınızın yararına olacak. Mesela ben ülkemizde çok kullanılmadığı için ve tablette kullanmaya hiçbir zaman ihtiyaç duymayacağım için Google Pay ile Android Auto’yu devre dışı bıraktım.

Evet, rehberimiz bu kadardı. Bu yöntemleri uyguladıktan sonra cihazınızın gözle görülür derecede daha hızlı ve performanslı çalıştığına şahit olacaksınız. İnanın bunların işe yarayacağını ben de tahmin etmiyordum ve şu an cihaz ilk kurulduğu andan daha seri ve kararlı çalışıyor. Ben oldukça memnunum, umarım sizleri de memnun edebilirim.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Yazılım hakkında bildiklerini anlatan sıradan biri.

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir