1. Anasayfa
  2. Web Programlama & Tasarlama

Neden Warez Tema ve Eklenti Kullanmamalıyız?

Neden Warez Tema ve Eklenti Kullanmamalıyız?
0

Warez tema ve eklenti Kullanımı Warez tema nedir? Warez tema zararlı mıdır? Warez tema niçin kullanılmamalı? Ücretsiz (null, nulled) temalar zararlı mıdır? Ücretli ve ücretsiz temalar arasındaki farklar nelerdir?

Wordpress kullananlar için faydalı olabileceğini düşündüğüm bir konuya yer verdim bu yazımda, warez (korsan, lisanssız) temalar nedir ve niçin kullanılmamalıdır? Sorumuzun cevabını vermeye başladıkça konudaki önemli detaylar ve başımıza gelecek kaçınılmaz heçk (hack) olayları bizleri bekliyor olacak.

Warez tema nedir?

Warez temanın ne olduğunu anlayabilmek için öncelikle warez kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenmemiz gerekir. Warez, İngilizce bir kelime olup, software yani yazılım kelimesinden türetilen bir kelimedir. Anlamı ise kötü, korsan, yasa dışı yazılım anlamına gelmektir. Warez tema ise, lisanslı temaların telif hakları çiğnenerek internet ortamında ücretli ya da ücretsiz dağıtılan versiyonudur.

Warez tema konusuna şöyle bir örnek verebiliriz. Themeforest uluslararası tema satışı yapan büyük bir firma. Bu firmadan 40, 50 dolara lisanslı bir tema satın almak mümkün. Ama bazı hayırseverler, bu şekilde lisanslı temalar satın alarak daha uygun fiyata internet ortamında satış yapabiliyorlar. Tabi bu durum için de tema yapımcıların önlemleri mevcut. En azından daha sonrası için güncelleme alamayacakları yüksek muhtemeldir.

Warez temaya verdiğim bu örnek aslında olayın iyi kısmı. Tamam warez tema kullanmış oluyoruz ama en azından içerisinde kötü yazılımlar yok. Ama nihayetinde yine ödeme yapılarak yapılan bir işlem olduğu için pek de tercih edilmiyor. İnsanlar madem para veriyorum gider orijınalini alırım diye düşünür, en azından ben öyle düşünürüm. İşin kötü yanı ise premium temaların ücretsiz olarak dağıtılması. Burada bir soru işareti belirmesi gerekir, neden ücretsiz dağıtılıyor bu tema?

Jivo Chat Reklam

Canlı örnek verelim hemen, mesela şu sayfada Johannes Wordpress teması 59 dolara satışa sunulmuş. Arama sonuçlarında hemen iki alt sırada ise şu sayfa yer alıyor ve aynı tema burada ücretsiz olarak paylaşılmış. Peki neden?

Kimse maalesef böyle bir paylaşımı hayrına yapmaz. Büyük ihtimalle ücretsiz olarak paylaşılan temada kötü yazılımlar yer alıyor yani virüs. Denemesini yapmak ta oldukça basit. Ücretsiz olarak paylaşılan temayı indirip, VirüsTotal adlı sitede tarattığım zaman karşılaştığım durum ise tam bir fiyasko. Şöyle ki;

Resimde görüldüğü gibi sonuç bizi bu şekilde karşılıyor. Ünlü anti virüs programları bile bu durumu algılamazken bazı bir kaç kaliteli anti virüs sayılmayan yazılımlar bunları tespit edebiliyor. Yani size diyeceğim warez tema kullanmayın, kullanan olursa da hacklenmesi an meselesi olacaktır.

Niçin warez tema kullanmamalıyız?

Yukarıda verdiğim örnekte anlaşılacağı üzere warez temalarda korsan yazılımlar yer alıyor olabilir. Online araçlarla bu dosyaları taratabilir ve ne tür kötü amaçlı tema virüsleri ile karşılaştığımızı anlayabiliriz. Bu virüsler aracılığıyla korsanlar websitelerimizde yer alan tüm yönetim hesaplarına ulaşabilir ve hacklink işlemlerini kolayca yapabilirler. Kısacası verdiğimiz emekler olduğu gibi çöpe gider. İşte bu yüzden warez tema kullanmaktan sakınmalıyız dostlarım.

Warez Tema ve Eklenti Kullanmamak için 5 Sebep

1- Güvenlik

Warez tema ve eklenti kullanmanın en büyük tehlikesi güvenlik alanında doğuyor. Warez olarak sunulan bu tema ve eklentiler zararlı kod içeriyor olabilir. Bu zararlı kodların genel eklenme sebebi ise blogundan ücretsiz olarak link çıkışı yapmak. Diğer kullanım sebepleri arasında da hacking, gizli reklamlar ve veri transferi var.

İlla her warez dağıtılan tema veya eklenti zararlı kod içerir demiyorum ancak zararlı kod içerme ihtimali yüksek diyorum. Normalde 59 dolara satılan bir temayı ücretsiz olarak indirebiliyorsak bunda bir sorun aramamız son derece normal ?

Ücretsiz olarak indirdiğin tüm tema ve eklentileri VirusTotal ile taramanı tavsiye ederim.(lan bu şey gibi oldu: Warez kullanıyorsan bari güvenli kullan ? ) Tabi profesyonel olarak gizlenmiş kodları bu yöntemle bile açığa çıkaramayacağını unutma.

2- Güncelleme

warez tema ve eklenti

Ücretli olarak satılan tema ve eklentiler lisanslı ürünlerdir. Yani sadece lisansa sahipsen güncelleme alabilirsin. Örnek olarak: WP 4.9.X versiyonlarında warez bir tema kullanmaya başladın.(herhangi bir zararlı kod içermediğini varsayalım) Bildiğin gibi WP 5.0 güncellemesiyle yeni metin editörü olan Gutenberg(Ücretsiz WordPress Gutenberg Blok Eklentileri) geldi ve temaların buna uyumlu güncelleme yapması gerekti. Ne yapacaksın? ─Güncel versiyonunu warez olarak indiririm! diyorsan muhteşem bir detaysın ? Ancak unutmamalısın ki güncel versiyonu wareze düşmeyebilir veya daha detaylı bir lisanslama içerebilir.

Yani warez kullanmak güncelleme konusunda da sürekli bir sorunla uğraşmaktır.

3- Destek

Güvenlik ve güncelleme işini bir şekilde hallettin diyelim şimdide ortaya destek sorunu çıkıyor. Bildiğin gibi WordPress’te kod çakışmaları ve uyumsuzluklar gibi sürüyle başımıza ağrı sokan sorunla uğraşmak zorunda kalıyoruz. Kodlama bilgisi olanlar zamanlarını ve küfürlerini ayırarak bu sorunları bir şekilde çözebiliyor ancak kodlama bilmeyenler ne yapsın? Lisanslı kullananlar için ortalama 1 yıl gibi bir süre ücretsiz destek sunuluyor. Bir destek talebi oluşturduktan sonra tek yapması gereken şey purosunu yakması ve viskisini yudumlaması kalıyor. Warez kullananlar ise geliştirici forumlarında ‘lütfeğn yardığm’ diye konu açmak ve göklerden bir yazılımcının gelmesini beklemek zorunda kalıyor.(o yazılımcı gelecek ulan!)

O yazılımcı gelmezse sıkıntı.(Çok saçma ulan çok saçma. Buradasın ama yardım etmiyorsun. Sitem gidiyor yardım etmiyorsun çok saçma.)

4- Hukuksal

Özellikle Türkiye’de geliştirilen yazılımların warez versiyonunu kullanıyorsan bu hukuksal açıdan sorunlar yaşamana sebebiyet verebilir. Tüm ücretli tema ve eklentiler belirli dijital patent ve kanunlarla korunmaktadır. Eğer global bir yazılımı warez olarak kullanıyorsan daha az ihtimalle de olsa yine hukuksal sorunlarla karşılaşabilirsin. Örnek olarak Vbulletin forum yazılımını gösterebilirim. Tespit ettikleri anda haklı olarak hiç acımadan can yakıyorlar ? (vurursanız eyvallah da, ölmez isek büyük sıkıntı *ne diyorsun Mehmet?)

Sonuç olarak lisanslı bir yazılımı korsan olarak kullanırsak ve yakalanırsak hukuksal olarak suç işlemiş sayılıyoruz.

5- Hak yiyen Hack Yer

Her bir yazılım, geliştiricileri tarafından bol kahve ve bol emek ile geliştiriliyor. İnsanların ihtiyaç duyacağı şeyi belirlemek ve bu ihtiyaca yönelik bir sonuç üretmek için zamanlarını harcıyorlar. Bunun karşılığında da bir ücret belirleyerek harcadıkları zamana değmesini bekliyorlar. Sanırım bunu geliştiricilere çok görmemeliyiz? Her şeyden önce bir yazılımı lisanslı olarak satın almak, geliştiricinin ortaya daha muhteşem işler çıkartabilmesine olanak sağlamaktır.

Anlayacağın ortada bir emek var ve bu emeğin karşılığında ortaya çıkan yazılımı kullanmak için bir ücret ödenmesi gerekiyor. Doğru olan bu.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Yazılım hakkında bildiklerini anlatan sıradan biri.

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir