1. Anasayfa
  2. Genel

Yazılım Kodlama Dilleri Nelerdir?

Yazılım Kodlama Dilleri Nelerdir?
0

Yazılım Kodlama Dilleri Nelerdir?

Bilgisayar programlama dilleri, yazılım üzerinden bilgisayarın anlayacağı bir dilde talimat vermemize izin verir. Birçok insan tabanlı dilin olduğu gibi, programcıların bir bilgisayarla iletişim kurmak için kullanabileceği bir dizi bilgisayar programlama dili vardır. Bir bilgisayarın anlayabileceği dilin bir kısmı “ikili” olarak adlandırılır. Programlama dilini ikili olarak çevirmek “derleme” olarak bilinir. C dilinden Python’a kadar her dil, ortak özelliklerin çoğu kez de olsa, kendi kendine özgü özelliklerine sahiptir.

1 ) JAVA, web tabanlı geliştirme için ideal kılan çeşitli özelliklere sahip genel amaçlı, nesne tabanlı, yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Java, video oyunları ve mobil uygulamalar için kurumsal düzeyde uygulamalar geliştirmek ve JSP (Java Server Pages) ile web tabanlı uygulamalar oluşturmak için kullanılır. Java, çevrimiçi kullanıldığında, uygulamaların bir tarayıcıdan indirilmesine ve kullanılmasına izin verir, bu da normalde mevcut olmayan bir işlevi gerçekleştirebilir.

2 ) C Dili, çoğunlukla düşük seviyeli uygulamalar geliştirmek için kullanılan, yapı odaklı, orta düzey bir programlama dilidir. C Dil, Windows, UNIX ve Linux gibi işletim sistemlerine ve gömülü yazılımlara entegre edilmiş sistem uygulamalarını geliştirmek için kullanılır. Uygulamalar arasında grafik paketleri, sözcük işlemcileri, elektronik tablolar, işletim sistemi geliştirme, veritabanı sistemleri, derleyiciler ve montajcılar, ağ sürücüleri ve tercümanlar bulunur.

3 ) PYTHON, Yorumlanabilen, nesne yönelimli ve esnek ve sağlam semantiklere dayanan gelişmiş bir programlama dilidir. Python, sistemleri bir komut dosyası veya tutkal dili olarak entegre etmek için hızlı bir şekilde çalışmanıza izin verir. Ayrıca Hızlı Uygulama Geliştirme (RAD) için de uygundur.

Jivo Chat Reklam

4 ) C ++, genel amaçlı, nesne yönelimli, orta düzey bir programlama dilidir ve C ++ ‘nun bir “C stili” ile kodlanmasını mümkün kılan bir C dilinin uzantısıdır. Bazı durumlarda, kodlama her iki formatta da yapılabilir, C ++ bir melez dilin örneğini oluşturabilir. C ++ dili, oyunlar, ofis uygulamaları, grafikler ve video editörleri ve işletim sistemleri gibi bilgisayar programları ve paketlenmiş yazılımlar oluşturmak için kullanılır.

5 ) C, programlama dili 1972 yılında Bell Laboratuvarı’nda Dennis Ritchie tarafından geliştirilmeye başlandı. Bu dilin temelini “B” (BCPL: Basic Combined Programming Language) olarak adlandırılan dil oluşturur. C programlama dili yapısal bir dildir. Geliştirilme amaçlarından birisi UNIX işletim sisteminin uygulanmasıdır. C programlama dilinde belli bir standart oluşturulması için 1983 yılında Amerika’da ANSI (Amerikan Ulusal Enstitüsü) komitesi kuruldu. C dilinin standartları 1989 yılında tamamlandı ve bu standartlara “ANSI C” ismi verildi. C programlama dili ile ilgili ilk basılan yayın “The C Programming Language” (Dennis Ritchie ve Brian Kernighan)’dir. Bu yayın K&R C ismiyle tanımlanmıştır.

Click here to preview your posts with PRO themes ››

6 ) VISUAL BASIC .NET, görsel programlama dillerinden olan Visual Basic’in son sürümüdür.

Görsellik yanında .Net kütüphanesiyle birliktelik içindedir. Bu kütüphane eski visual basic için tasarlanmış API (programcılar için birçok fonksiyon) lerin sınıflanmış halidir. Çünkü API’ler sınıflandırılmamışti ve bu nedenler programcılar için bir kâbus halini almaktaydı.

.Net kütüphanesi programın işletim sistemi ile kolayca uyum içinde çalışmasını sağladi. Ayrıca visual basic dünyanın en çok kullanılan dilleri içindedir.

Visual Basic 2013 .Net Express versiyonu internetten bedava indirilebilmektedir.

7 ) JAVASCRIPT, bir istemci tarayıcısının içinde çalışan ve bir sunucu yerine bir bilgisayardaki komutları işleyen bir istemci tarafı programlama dilidir. Genellikle bir HTML veya ASP dosyasına yerleştirilir. Adına rağmen, JavaScript Java ile ilgili değildir. JavaScript, çeşitli sayfa öğelerini yönetmek ve kaydırma yetenekleri, zaman ve tarih yazdırma, takvim oluşturma ve düz HTML ile mümkün olmayan diğer görevleri içeren daha dinamik hale getirmek için öncelikle Web geliştirmede kullanılır. Ayrıca oyunlar ve API’ler oluşturmak için kullanılabilir.

8 ) SQL, bir veritabanındaki içeriğin eklenmesine, erişilmesine ve yönetilmesine izin veren bir veritabanı sorgulama dilidir (bir geliştirme dili değil). Programcıların bir veritabanı içinde CRUD (Create; Read; Update; Delete) ortak kısaltması yapmasına izin veren dildir. SQL, web uygulamasının arka uç veritabanı ile etkileşime girer. Her zaman başka bir programlama dili ile birlikte kullanılan “fiili standart” veritabanı dilidir. SQL programları, işletmeler ve kuruluşların veritabanlarında saklanan bilgilere erişmeleri ve bunları manipüle etmeleri için bir yol olarak uygulanmaktadır. SQL, 1974 yılında IBM Araştırma Merkezi’nde geliştirilmiştir ve başlangıçta SEQUEL olarak bilinir. İlk ticari versiyon 1979 yılında ORACLE tarafından tanıtıldı.

9 ) PHP, veritabanlarıyla etkin bir şekilde çalışan dinamik web sayfaları oluşturmak için tasarlanmış açık kaynaklı bir betik dilidir. Genel amaçlı bir programlama dili olarak da kullanılır. PHP, öncelikle veri verilerini toplamak için dinamik veri ağırlıklı web sitelerinin yanında kullanılır. Dinamik sayfa içeriği oluşturmak için uygulama geliştirmede de kullanılır.

Click here to preview your posts with PRO themes ››

10 ) OBJECTİVE-C, Orijinal C programlama dili o kadar popüler oldu ki birçok türevi çıktı. Objective-C de diğer dillerin özellikleriyle donatılmış bir C türevi. Hâlâ Apple malı Swift’ten daha popüler, ama Swift fena geliyor ve öne geçecek.

11 ) GROOVY, Bu Java türevi de 2007’de çıkar çıkmaz popüler oldu; çünkü kodlama işini hızlandırıyor. Java koduna kolay eklenen Groovy; IBM, Google ve Target’ın sevgilisi.

12 ) ASSEMBLY, programlama dili, kullanılan bilgisayar sisteminin yapısına ve işletim sistemi gibi platformlara sıkı-sıkıya bağımlı bir dildir. Assembly programlama dili düşük seviyeli bir dil olup C, C++, Pascal, C# gibi yüksek seviyeli programlama dillerine göre anlaşılması biraz daha zordur. Assembly dili ile program yazarken kullanılan bilgisayarın donanımsal özelliklerinin bilinmesi gerekir. Yazılan program kullanılan mikroişlemcinin yapısına bağlıdır. Assembly dili ile program yazarken programcı doğrudan bilgisayarın işlemcisi ve hafızası ile uğraşır. Ana bellekteki (RAM’deki) ve işlemci kaydedicilerindeki değerleri doğrudan değiştirebilme imkanı vardır.

13 ) DELPHİ OBJECT PASCAL, Bu da Apple tarafından 1986 yılında geliştirdi ve asıl amacı programcıların Oracle veritabanlarını diğer sistemlere bağlamasını sağlamaktı (şimdi aklıma yazılımcıların anlayacağı Delfi Kahini örneği geliyor 😉 ). Gerçi Delphi’nin yıldızı yeniden yükseliyor ve bu aralar akıllı telefon uygulamalarında alternatif kodlama dili olarak kullanılıyor.

14 ) GO, Google bunu çok büyük veriyle uğraşması gereken kendi arama motoru için tasarladı. Ancak, güvenilir ve sağlam bir sistem olarak büyük ölçekli kullanımda az bug veren Go çağdaş yazılımcıların da gözbebeği oldu. En hızlı büyüyen programlama dillerinden biri.

15 ) RUBY, bağımsız olarak veya Ruby on Rails web çerçevesinin bir parçası olarak kullanılabilen, açık kaynaklı, nesne yönelimli bir komut dosyası dilidir. Ruby, simülasyonlar, 3D modelleme ve bilgiyi yönetmek ve izlemek için kullanılır.

16 ) SWIFT, Apple, Taylor Swift’le birçok kez papaz oldu ama bu Swift, o Swift değil. Apple Swift, iOS uygulamaları geliştirmeyi kolaylaştırıyor. IBM gibi yüksek profilli Swift severler sayesinde daha da popüler olacak.

Click here to preview your posts with PRO themes ››

17 ) VİSUAL BASİC, Microsoft Visual Basic ve ardılı Visual Basic .NET yazdığınız programlarda grafik öğeleri sürükleyip bırakarak değişiklik yapmanızı sağlayan özellikler içeriyor. Eski moda ama hayranları var. Bu arada Commoder BASIC yazılımının da 6502 Microsoft BASIC’ten geldiğini hatırlatalım.

Jack Tramiel bunu Microsoft’tan “bir kere öde ve bir daha telif ödeme” mantığıyla satın almıştı ve bunu yaparken de Microsoft’un kopya başına 3 dolar ödeme teklifini reddetmişti: “Ben zaten evliyim ve ömür boyu kullanım lisansına 25 bin dolardan fazla para ödemem.”

18 ) MATLAB, Üniversitede fizikçi veya matematikçi olmak istiyorsanız bu matematik programlama dilini öğrenmelisiniz. Matematik laboratuarı sözünün kısaltması olan MATLAB (MATrix LABoratory) özellikle öğrencilere gelişmiş cebir ve görsel işleme programları öğretmekte kullanılıyor. Önemli not: MATLAB yazılım mühendisleri, programcılar ve bilim insanları tarafından Google Brain gibi gelişmiş yüz tanıma, şekil tanıma, görsel tanıma sistemleri ile diğer yapay zeka uygulamalarını kodlamakta kullanılıyor. Özetle dijital dönüşüm, robotlaşma ve Endüstri 4.0 için MATLAB öğrenin.

19 ) R, Veri analizi yapanların ve istatistikçilerin favori dili. Google Analytics, veri görselleştirme (dataviz) ve veri bilimi konusunda uzmanlaşmak veya bankacılık, finans, havacılık gibi sektörler için yazılım geliştirmek istiyorsanız R kullanabilirsiniz. Özellikle Google Analytics R’yi çok seviyor.

20 ) PERL, Bu da NASA’nın 80’lerin başında havacılık ve uzay mühendisleri için geliştirdiği bir yazılım. Perl güçlü ve esnek, üstelik komut satırı işlemede çok hızlı ve rakipsiz. Hatta yazılımcılar arasındaki adı “web’in yara bandı”. Pek estetik ve yalın bir dil değil, ama web sitelerine güncellemelerle hızlı yama yapmak istiyorsanız Perl kullanabilirsiniz.

Bonus HTML, web sayfaları oluşturmak için kullanılan standart biçimlendirme dilidir; metin tarayıcıların ve görüntülerin (etiketler kullanarak) düzgün biçimlendirilmesini sağlar, böylece İnternet tarayıcıları onları nasıl görmeyi istedikleri gibi görüntüleyebilirler.HTML, çevrimiçi görüntülenen elektronik belgeleri (internet sayfası) oluşturmak için kullanılır. Herhangi bir sayfayı ziyaret edin ve hareket halindeki bir HTML örneğini göreceksiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Yazılım hakkında bildiklerini anlatan sıradan biri.

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir