en popüler 10 linux dağıtımı, linux dağıtımı, linux dağıtımı nedir, linux dağıtımı yapmak, linux dağıtımı nasıl yapılır, linux dağıtımı ne demek, linux dağıtımı öğrenme, linux dağıtımını öğrenme, linux dağıtımı hangisidir, linux dağıtımı arch, hangi linux dağıtımını kullanmalıyım, popüler linux dağıtımları, popüler linux komutları, most popular linux, en popüler linux işletim sistemi, linux populer 2019, linux populer 2020, linux populer 2021, distro linux popular, distro linux populer di indonesia, aplikasi linux populer, linux, linux işletim sistemi, linux nedir, linux mint, linux indir, linux işletim sistemi nedir, linux komutları, linux shell, linux download, linux dağıtımları
Bu Yazının İçeriği
En popüler 10 Linux dağıtımı listesindeki işletim sistemlerine sizlerle birlikte göz atıyoruz.
Linux, açık kaynaklı bir işletim sistemi çekirdeğidir. Bildiğiniz üzere Linux tek başına bir işletim sistemi değil bir işletim sistemi çekirdeğidir. Linux dağıtımları ise bu çekirdeğin üzerine eklemeler yapılarak ve yan yazılımlar eklenerek gerçek bir işletim sistemi haline getirilmektedirler. Günümüzde eskiye nazaran açık kaynağa olan ilgi, araştırmacı kişiler ve özgür bir ortam arayanlar sayesinde Linux dağıtımları sıkça tercih edilmeye başlandı. Bu makalemizde DistroWatch üzerindeki verilerden yararlanarak en popüler 10 Linux dağıtımına bakacağız.
DistroWatch; açık kaynaklı yazılımlar, Linux ve BSD tabanlı işletim sistemleri ilgili incelemeler, indirme bağlantıları ve sıralamaların yer aldığı bir site. 31 Mayıs 2001 yılında kurulan site Linux dünyasının da en popüler sitelerinden birisi. Bizler de bu yazımızda DistroWatch üzerindeki 6 aylık verilerden yararlanacağız.
En popüler 10 Linux sürümü:
- MX Linux
- Manjaro
- Linux Mint
- Ubuntu
- Debian
- Elementary OS
- Solus
- Fedora
- Pop! OS
- Zorin
İlgili İçerik: Inode Limiti Nedir? İnode Limiti Nasıl Düşürülür?
10 – Zorin
10. sırada yer alan Zorin dağıtımı Windows ve Mac sistemlere benzeyecek şekilde kolayca yapılandırma imkanı sağlayan temiz arayüzü ile kullanıcıları kendisine çeken bir dağıtım. Varsayılan olarak GNOME masaüstü ortamı ile gelen bu dağıtım, paket yöneticisi olarak Snappy kullanıyor. Minimallik bu dağıtımın asıl ana odağı.
9 – Pop! OS
Pop! OS ABD’li bilgisayar üreticisi System76 tarafından geliştirilen bir dağıtım. Sürücü desteği, kullanım kolaylığı ve şıklığı ile diğer dağıtımlara nazaran biraz daha ön planda. Bu dağıtım varsayılan olarak GNOME masaüstü ortamı ve APT paket yöneticisi ile birlikte geliyor. Ubuntu üzerine inşa edilen Pop! OS güncellenme bakımından da oldukça iyi bir dağıtım.
8 – Fedora
Listemizin sekizinci sırasında yer alan bu dağıtım, CentOS ve RHEL geliştiricisi Red Hat tarafından finanse edilen Fedora Project tarafından geliştirilmekte. İlk çıktığı zamandan beri kullanıcılar tarafından sevilen bir dağıtım olan Fedora, varsayılan masaüstü ortamı olarak GNOME ve paket yöneticisi olarak RPM kullanıyor.
7- Solus
Hem ev hem de iş ortamına uygun şekilde hazırlanan bu Linux dağıtımı çoğu Linux dağıtımı gibi Ubuntu tabanlı değil. Geliştiriciler diğer dağıtımların üzerine koyarak ilerlemek yerine çekirdeğin üzerine direkt inşa etmeyi tercih etmişler. Budgie adı verilen masaüstü ortamı ile gelen Solus’un aynı zamanda GNOME, Mate, KDE Plasma seçenekleri de bulunuyor. Paket yöneticisi olarak dünya standartlarındaki paket yönetim yazılımlarından Türk yapımı PiSi kullanılıyor.
Türkiye’nin işletim sistemi olma hedefiyle ortaya çıkan Pardus projesi kapsamında geliştirilmiş olan ve Solus gibi popüler bir dağıtımda paket yöneticisi konumunda bulunan PiSi, günümüzde maalesef Pardus tarafından kullanılmıyor.
6 – elementary OS
Oldukça popüler olan dağıtımlardan biri olan elementary OS daha çok macOS‘a benzerliği ile dikkat çekiyor. Şık tasarımı, özelleştirilebilir yapısı nedeniyle kullanıcılar tarafından oldukça sevilen bir dağıtım. Masaüstü ortamı olarak Pantheon kullanan bu Linux dağıtımı, paket yöneticisi olarak Debian paket yöneticisi olan DPKG kullanıyor.
5 – Debian
Listemizin beşinci sırasında yer alan Debian hızlı ve kararlı olmasıyla öne çıkan Linux dağıtımlarından birisi. Dağıtımlar arasında en eskiler arasında yer alan, geliştirilmesine 1993 yılında başlanılan Debian oldukça seviliyor. Ev kullanımı, iş kullanımı, sunucu amaçlı kullanım gibi birçok iş yükünde tercih edilen işletim sistemlerinden birisi.
Ubuntu, Mint, günümüz Pardus dağıtımı gibi dağıtımların temelini oluşturan bu dağıtımın depodaki paket bakımından da oldukça zengin olduğunu söyleyebiliriz. Paket yöneticisi olarak DPKG, varsayılan masaüstü ortamı GNOME olan Debian dağıtımı, her daim özgür kalacağını Debian Sosyal Sözleşmesi ile de taahhüt etmekte.
Debian’ın ayrıca iki farklı sistem çekirdeğine dayanan, GNU/Hurd ve GNU/Linux üzerine inşa edilmiş dağıtımları bulunuyor.
4 – Ubuntu
Ubuntu, DistroWatch’daki ilk 10 Linux dağıtımı listesinde görmesek şaşıracağımız, kullanım çokluğu bakımından adeta her yeri kaplayan örümcek ağı gibi bir dağıtım.
Canonical ve Ubuntu topluluğu tarafından geliştirilen bu Linux dağıtımı; son kullanıcıya yönelik basitliği, iş amaçlı veya sunucu amaçlı kullanımlarda ise stabilitesi ve kaynak bolluğu nedeniyle sıkça tercih ediliyor. Dağıtım, GNOME masaüstü ortamı ve paket yöneticisi olarak DPKG kullanıyor.
Debian üzerine inşa edilmiş olan Ubuntu, paket bakımından da haliyle Debian‘ın zenginliğinden faydalanan işletim sistemlerinden birisi.
Ayrıca bu dağıtımın Ubuntu topluluğu ve Canonical tarafından geliştirilen ve desteklenen Xubuntu, Kubuntu, Lubuntu gibi türevleri de bulunuyor. Bu dağıtımların kimisi hafif olması ile öne çıkarken kimisi de farklı masaüstü ortamları kullanmasıyla biliniyor.
3 – Linux Mint
Linux Mint en az Ubuntu kadar ünlü bir dağıtım. Windows’a benzerliği, şıklığı ve son kullanıcıya uygun olması ile öne çıkıyor. 2006 yılında geliştirilmeye başlanılan Mint; varsayılan masaüstü ortamı olarak Cinnamon, paket yöneticisi olarak da DPKG kullanıyor.
Ayrıca KDE, Mate, XFCE masaüstü kullanan sürümleri de bulunmakta.
2 – Manjaro
Arch Linux tabanlı, hafif ve stabil bir dağıtım olan Manjaro oldukça sevilen bir dağıtım. Arch Linux‘un saf haliyle kurulum zorluğuna karşın, Manjaro kullanıcılara oldukça zevkli ve kolay bir kurulum tecrübesi sunuyor. Sürekli güncellenen bu güzel dağıtım paket yöneticisi olarak Pacman kullanıyor.
Masaüstü ortamı olarak ise XFCE, KDE, GNOME gibi kullanıcılara birden çok seçenek sunuyor.
1 – MX Linux
MX Linux, DistroWatch’daki ilk 10 Linux dağıtımı listesinde birinci sırada yer alıyor. Debian tabanlı ve XFCE tarafından desteklenen bu dağıtım, hızlı bir yükseliş ile popülerlik bakımından en üstlerde yerini alıyor.
Sonuç
Windows dünyasından Linux tarafına geçmek isteyenlerin fikir edinmesi için hazırladığımız bu yazımızda DistroWatch üzerinde ilk 10’da yer alan dağıtımları inceledik. Bu dağıtımların her birisinin kendisine özgü toplulukları, dokümanları ve sevenleri bulunuyor. Dolayısıyla kaynak bakımından oldukça zengin olduklarını söyleyebiliriz. Sizler de kendinize göre bu dağıtımlardan birisini deneyebilirsiniz.