Güvenli İnternet Kullanımı için 6 Öneri
Online verileriniz güvende mi? Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformları, akıllı telefonunuzda kullandığınız uygulamalar ve ziyaret ettiğiniz web siteler verileriniz ile ne yapıyor? Online verilerinizi güvende tutmak içiin neler yapabilirsiniz?
Bu Yazının İçeriği
Online Kişisel Bilgi Paylaşımı
Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarını artık herkes kullanıyor. Online herkese açık bir şekilde paylaşılan fotoğraflar, telefon numarası ve doğum tarihi gibi kişisel bilgiler ve konum bilgileri sadece arkadaşlarınız tarafından değil, siber saldırganlar tarafından da görülebilir.
Sosyal medya platformlarında kişisel bilgilerinizi herkese açık bir şekilde paylaşmaktan kaçının. Anlık konum bilgilerinizi paylaşmayın.
Güncel Yazılım ve Uygulamalar
Bilgisayar, akıllı telefon veya tablet gibi cihazlarda kullanılan yazılım ve uygulamaların her zaman güncel olması gerekir. Güncel olmayan yazılım ve uygulamalar güvenlik açıklarına sahip olabilir. Bu güvenlik açıkları cihazlarınıza zararlı yazılım indirmek için kullanılabilir. Bu sebepten ötürü, işletim sistemlerini ve uygulamaları her zaman güncel tutun.
Güçlü Parola ve Parola Yöneticisi Kullanımı
Online güvenliğiniz için güçlü parola kullanmanız gerektiğini duymuş olmalısınız. Güçlü parolalar, online hesaplarınızı siber saldırganlardan korur. Brute-force adı verilen siber saldırıda, siber saldırganlar kısa ve kolay olan parolalarınızı kısa bir sürede bir program aracılığıyla bulabilir. Parolanız ne kadar uzun ve karmaşık olursa, siber saldırganın parolanızı bulması o kadar uzun sürer.
- Parolanızda en az bir tane büyük ve küçük harf bulundurun. Mümkünse bir sembol ve rakam kullanın.
- Parolanız en az sekiz karakter olmalıdır.
- Aynı parolayı iki kez kullanmayın. Bir parolayı birden çok hesapta kullanmayın.
- Doğum gününüzü, TC kimlik numaranızı veya evcil hayvanınızın ismini parolanız yapmayın.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
Günümüzde her bir kişi onlarca online hesaba sahip. Hesap parolalarını hatırlamak zor olabilir. Parolalarınızı yönetmek ve güçlü parolalar oluşturmak için parola yöneticisi kullanabilirsiniz. LastPass gibi ücretsiz bir parola yöneticisinden yararlanabilirsiniz.
İki Faktörlü Kimlik Doğrulama ve Doğrulama Uygulamaları
İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA), online parolanıza ek olarak güvenlik sağlayan bir hizmettir. İki faktörlü kimlik doğrulama olmadan sadece hesap ismi ve parolanızla giriş yapabilirsiniz. 2FA ile parolanız haricinde hesabınıza giriş için parmak izi, selfie veya anlık bir kod gerekir.
Anlık kod almak için doğrulama uygulamalarından yararlanabilirsiniz. Google Authenticator, Microsoft Authenticator, Okta gibi uygulamaları anlık kod almak için kullanabilirsiniz.
Phishing (Oltalama) Saldırıları
Phishing (oltalama) saldırısına e-posta, Instagram veya Facebook gibi sosyal medya platformlarından, sesli veya arama ile uğrayabilirsiniz. Instagram üzerinden siber saldırganlar hesabınızın tehlikede olduğunu belirtip size link gönderebilir ve bu linke tıkladığınızda hesabınızı çalabilirler. Instagram veya Facebook size kesinlikle mesaj göndermez.
E-posta üzerinden hesabınızın çalındığını, ödül veya miras kazandığınızı belirten e-postalar alabilirsiniz. Bu e-postalar ilk bakışta çok inandırıcı gelebilir. Bu e-postalardaki linke tıkladığınızda yasal gibi gözüken fakat siber saldırganlar tarafından hazırlanan sahte web siteye yönlendirilirsiniz. Hesap parolalarınız bu şekilde çalınır. E-postada dosya-eki bulunabilir ve dosya ekini indirmeniz istenebilir. Bu e-posta ekleri fidye yazılımı gibi kötücül yazılımlar içerebilir. Aslında fidye yazılım saldırılarının neredeyse yüzde doksanı oltalama saldırıları ile gerçekleştirilir.
Phishing saldırılarından korunmak için daha önceden iletişime geçmediğiniz kişi ve kurumlardan gelen e-postalardaki linklere tıklamayın, dosya eklerini indirmeyin. Bazen hesabı çalınan kişilerden de bu tip mesajlar alabilirsiniz. Instagram üzerinden bir arkadaşınız ödül kazandığını belirtebilir. Linke tıklayarak sizin de kazanacağını belirtiyorsa dikkatli olun, bu bir oltalama saldırısıdır ve arkadaşınızın hesabı çalınmıştır.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
Şüpheli bulduğunuz e-postanın gönderici adresini kontrol edin. Gönderici adresi bir kişi veya kurumun bilindik adresine benzese de bir karakter farkı olabilir.
Ortak Wi-Fi Ağlarda VPN
Siber güvenlik şirketi ExpressVPN, VPN kullanarak online kimliğinizi takip etmek isteyen web sitelerden, uygulama ve hizmetlerden korunabileceğinizi belirtiyor. Ev haricinde kafe, alışveriş merkezi, havaalanı, kütüphane ve metroda gibi ortak alanlarda sunulan şifresiz Wi-Fi ağları aslında güvenli değildir. Şifresiz ağlardaki veri trafiği şifrelenmez. Bu Wi-Fi ağa bağlanan herhangi biri çevrimiçi aktivitelerinizi görebilir.
VPN kullandığınızda çevrimiçi aktiviteleriniz tamamen şifrelenir. IP adresiniz gizlenir. Wi-Fi ağlar üzerinde çevrimiçi aktiviteleriniz hiçbir parti tarafından görülemez. İnternet servis sağlayıcısı veya ağ operatörü bile VPN kullandığınızda çevrimiçi aktivitelerinizi göremez.