Bu Yazının İçeriği
- 1 İkinci el laptop alırken dikkatli olmakta fayda var. İşte kontrol etmeniz gereken 10 önemli nokta.
- 2 Adım 1: Kendinizi güvence altına alın
- 3 Adım 2: Laptop kasasını kontrol edin
- 4 Adım 3: Ekran durumunu kontrol edin
- 5 Adım 4: Klavye ve touchpad’i kontrol edin
- 6 Adım 5: Portları ve varsa CD/DVD sürücüsünü kontrol edin
- 7 Adım 6: Kablosuz bağlantıları kontrol edin
- 8 Adım 7: Hoparlör ve Webcam’i kontrol edin
- 9 Adım 8: Pil sağlığını kontrol edin
- 10 Adım 9: Yazılımları kontrol edin
- 11 Adım 10: Isınma durumuna bakın
İkinci el laptop alırken dikkatli olmakta fayda var. İşte kontrol etmeniz gereken 10 önemli nokta.
İkinci el laptop her ne kadar iyi bir fikir gibi görünse de, satın almadan önce mutlaka dikkatli olunması gerekiyor. Nasıl bir araba alırken her türlü kontrolü yapıyorsak, laptopta da durum aynen geçerli. Hem paranızın boşa gitmemesi hem de güvenliğinizi sağlamak amacıyla bu durum önem arz etmekte. Gelin adım adım neler yapmamız gerektiği hakkındaki bilgilere bakalım.
Adım 1: Kendinizi güvence altına alın
Dizüstü bilgisayarlar çok çeşitli fiyat aralığına sahip. Genellikle ucuz ürünler olmadıklarını söyleyebiliriz. Daha büyük miktarlarda para söz konusu olduğunda, satın alırken bir tür güvenceye sahip olduğunuzu bilmek istersiniz. (Elbette meşru satıcılar da bunu düşünüyor olacak.)
Ülkemizde hizmet veren Sahibinden’in GeT sistemi (yeni adıyla Param Güvende sistemi ile) ve Gittigidiyor gibi büyük siteler güvenli birer alternatif olabilir. Bu şirketlerin koruma politikaları genellikle alıcıdan yana olur. Bu nedenle dizüstü bilgisayar beklediğinizden daha kötü durumdaysa (veya hiç çalışmıyorsa), satıcının masrafları kendisine ait olmak üzere iadeyi kabul etmesi gerekir.
Daha farklı sitelerden alışveriş yapacaksanız da satıcıyla ilgili netlik söz konusu değilse, satışın yapıldığı sitenin yetkilileriyle iletişime geçerek ürünle ilgili net bilgi talep etmenizde yarar var.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
Ek olarak banka havalesi/EFT gibi yöntemlerle kesinlikle ön ödeme yapmayın. Zira bu yöntemle yapılan ödemelerin iadeleri çok uğraştırıcı olabiliyor.
Adım 2: Laptop kasasını kontrol edin
Laptopu şahsen incelemeniz ve de kapsamlı bir kasa kontrolü şarttır. Laptopların kasasında çatlak ve darbe izi bulunmadığından emin olmanız gerekir. Ayrıca eksik vidaları, gevşek menteşeleri ve diğer düzensizlikleri kontrol edin.
Laptop iyi çalışsa bile, kötü görünüyorsa (yani düşmüş gibi), o zaman ne tür bir iç hasar olabileceğini bilemezsiniz. Bu da kısa vadede cihazın kalıcı olarak çalışmaması anlamına gelir.
Adım 3: Ekran durumunu kontrol edin
Ekran en önemli şeylerin başında gelmekte. Alacağınız cihazın kasasıyla birlikte ekranı da bütünleşik geldiğinden oluşabilecek sorunların önüne geçmek adına ekran parlaklık düzeyi, titreme ve piksel gibi unsurların sağlam olması gerekiyor. Bu siteden ölü piksel kontrolü yapabilirsiniz.
Adım 4: Klavye ve touchpad’i kontrol edin
İkinci el laptop alırken kontrol edilmesi gereken bir diğer kısım da klavye ve touchpad kısmıdır. Klavye tuşlarının tam çalışıp çalışmadığı ve aynı şekilde touchpad’in sorunlu olmadığını incelemekte fayda var. Zira en çok vakit geçirilen yer klavye ve dokunmatik kontrolcü olacaktır.
Ek olarak touchpad yüzeyinde yer alan fonksiyonların tamamını da gözden geçirmelisiniz. Örneğin bazı modellerde iki tıklamada yakınlaştırma/uzaklaştırma veya üç tıklamada farklı bir özellik olabilme durumu söz konusudur. Son olarak yüzeyde fare tuşları varsa onların da işlevini yerine getirip getirmediğine bakabilirsiniz.
Adım 5: Portları ve varsa CD/DVD sürücüsünü kontrol edin
Artık çoğu laptopta CD/DVD yuvası yerine SSD monte ediliyor. Fakat yine de bu bölümde bir hasar olup olmadığına bakmakta fayda var. Kim bilir belki bir gün DVD sürücüsü kullanmak isteyebilirsiniz. Ayrıca portları da gözden geçirin. Örneğin Ethernet girişi, HDMI, USB ve USB Type-C gibi.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
Adım 6: Kablosuz bağlantıları kontrol edin
Kimse laptopunun Wi-Fi bağlantısının bozuk olmasını istemez, değil mi? Bu bağlamda cihazı incelerken başta Wi-Fi bağlantısı olmak üzere (destekliyorsa) Bluetooth özelliğinde sorun olup olmadığını da teyit edin. Cihazın uçak moduna girip bu moddan sorunsuz çıktığına da bakmanızda fayda var.
Adım 7: Hoparlör ve Webcam’i kontrol edin
Laptopların dahili kameraları genel itibariyle iyi olmasalar da çalışıp çalışmadığına bakmakta fayda var. Zira hiç kamera olmamasından iyidir. Ek olarak hoparlörler de genel itibariyle ön plana çıkabilir. Bunu da ses testleri ile teyit edebilirsiniz.
Adım 8: Pil sağlığını kontrol edin
Geldik en önemli kısımlardan birisine. Özellikle mobil çalışıyorsanız (uzaktan ve dışarıda) pil tüketimi bir o kadar önem teşkil eder. Bununla beraber işletim sisteminde yer alan pil kısmından ortalama tüketim verilerine göz atabilirsiniz. Pil ikinci else ve sizi tatmin etmiyorsa cihazı alacağınız zaman sıfırını alabilirsiniz.
Adım 9: Yazılımları kontrol edin
Herhangi bir şekilde Apple ya da Windows tabanlı bir laptop alacaksanız mutlaka yazılım kontrollerini yapın. Yani işletim sisteminin orijinal olup olmadığı başta olmak üzere yanında dahil olan yazılımların lisanslı mı yoksa korsan mı olduğu gibi. Lisanslı olduğu vaat edilen ürün(ler) için lisans bilgilerini talep edin ve doğrulayın.
Adım 10: Isınma durumuna bakın
Eski cihazların en büyük sorunlarından biri de ısınma. Prim95 gibi bir test ile cihazın ne kadar ısındığına bakabilirsiniz. Buna göre cihazı temizletmeniz ve termal macun yenilemesi yaptırmanız gerekebilir ki bunlar da ek maliyet demektir. Bunlar cihazı satan kişinin sorumluluğunda olmalı. Eğer bu kısımlarda sorun varsa satış fiyatının indirilmesini talep edebilirsiniz.