ping nedir, ping nedir kaç olmalı, ping nedir ne işe yarar, ping nedir nasıl atılır, ping nedir nasıl düşürülür, ping nedir vikipedi
Oyuncular, gelişmiş grafiklere sahip oyunlar için yüksek maliyetli donanımları tercih etmesine rağmen, her zaman en iyi oyun deneyimini yaşayamıyor. Günümüzde eSpor’un da yaygınlaşmasıyla birlikte çokça duymaya başladığımız ping terimi, internet bağlantısının sağlıksız çalışmasıyla daha fazla problem olmaya başlıyor. İşte sorun tam da burası.
Örneğin bir FPS oyununda rakibinizi geç görmeniz, anlık takılmalar yaşamanız veya bağlantınızın tamamen kopması yüksek ping sebebiyle olabilir.
Bu Yazının İçeriği
Gecikme nedir?
Gecikme, bir sinyalin verici modülden alıcı modüle gitmesi için gereken süreyi ifade eder. Ancak bazı kaynaklar vericiden alıcıya ve alıcıdan vericiye geri dönüşe, yani sinyalin gidiş-dönüşüne atıfta bulunmak için de gecikmeyi kullanır. Veriler indirildiğinde, işlem ışık hızında oluyormuş gibi görünse de, ister havadan (ışık hızında veya başka bir radyo dalgası formunda), ister bakır bir telden geçerken (teorik olarak bakır teldeki iletim hızı, ışık hızının en fazla 2/3’ü kadardır. Ancak bu, ideal bir tel için geçerlidir, gerçek hız daha düşük olacaktır) bazı engellere takılır. Özellikle oyunlar için, genellikle daha düşük bir gecikme değeri tercih edilir, ancak İSS’ler yüksek indirme hızlarına sahip paketlerinin reklamını yaparken, gecikme sürelerini göstermez. Oyun sırasında gecikme değeri yükseldiğinde, bu fiziksel bir gecikme olarak görülür. Yani, oyuncu klavye/fare hareketleri ile oyunun yanıt süresi arasındaki sinir bozucu gecikme olarak görülür ve genellikle lag (oyun kekemeliği) olarak adlandırılır. Bu online oyunlar ve özellikle rekabetçi FPS tipi oyunlar için işkence gibidir.
Ping nedir?
Ping, genellikle eşanlamlı olarak kullanılır ve gecikme ile karıştırılır. Ancak ilişkili olsa da bu tam olarak doğru değildir. Terimin kökleri, aktif sonar sistemlerinden gelmektedir. Ping, gönderilen sesin bir nevi nabzıdır ve yansımasının ardından geri gelmesini dinler. Bilgisayarlarda ping aslında ağ üzerinden başka bir bilgisayara gönderilen sinyali ifade eder. Bu diğer bilgisayar, daha sonra kendine gelen sinyali geri gönderir, bu da başka bir ping olarak ortaya çıkar. Bu gidiş-dönüş yolculuğunun ölçümü daha sonra gecikme olarak adlandırılır ve buna ping adı verilir.
Ping nasıl düşürülür?
Oyunlardaki ping değerleri, bilgisayarınız ile oyun sunucusu arasındaki haberleşmenin gidiş-dönüş süresini yansıtır. Yani ne kadar yüksek ping, o kadar sorun. Düşük ping değerine sahip olan oyuncular, bu sebeple rekabetçi oyunlarda çok daha başarılı olabiliyor. Bu değerde en büyük etken mesafe iken, etken başka noktalar da var.
Kablosuz bağlantınızı iyileştirin
Cihazlarınızı kablo ile bağlayamıyorsanız alabileceğiniz önlemler var. Bunlardan ilki, modem çevresini, sinyali düzgün yayabilecek şekilde temiz tutmanızdır. Modemin yaydığı dalgalar çevresinde bulunan eşyalardan etkilenebilir. Her eşya bu durumu etkilemese de bazı eşyalar modeminizin performansını düşürebiliyor. Örneğin elektromanyetik alan yayan cihazlar.
Peki başka ne gibi önlemler alınabilir?
- Modeminizi yüksek bir yere koyun. Mesela bir raf ya da kitaplık olabilir. Aşağıda yer alması sinyallerin verimliliğini azaltabilir.
- Çevresinde çok fazla eşya bulundurmayın. İçeriğinde metal bulunan eşyalar sinyallerin gücünü oldukça etkiler. Mesela genelde aynaların arkasında metal yüzeyler kullanılır. Ayrıca duvarların fayansla kaplı olduğu bir yerde bulunuyorsa modeminiz yine kötü sonuçlar alabilirsiniz. Yani siz siz olun metal ve fayans gibi malzemelerden modemi uzak tutun.
- Tüm bu eşyaların haricinde aslında en çok dikkat edilmesi gereken nokta duvarlar. Evin içerisinde modem ile aranızda çok fazla duvar varsa sinyallerin gücü düşer. Bu noktada mümkün olduğunca modeme yakın olmak en iyisi
Modeminiz ve bilgisayarınız destekliyorsa 5 GHz bağlantı kullanın
Bazı modemler dual band (çift bant) adı verilen bir özelliğe sahiptir. Bu özellik modemin iki farklı frekansta çalışmasını sağlar; 2.4 GHz ve 5 GHz. Eğer modeminiz destekliyorsa modem arayüzüne girip işlemi yapabilirsiniz. Tarayıcınıza aynı bir web sitesine girer gibi 192.168.1.1 (değilse 192.168.0.1 deneyin) yazarak arayüze giriş yapın. Ardından arayüzdeki “Kablosuz Ağ Ayarları” ayarlarını bulun ve girin. Kablosuz ağ ayarlarında 5 GHz bandını seçin ve aktif edin. Günümüzde halen 5 GHz destekli cihazların sayısı az diyebiliriz. Dolayısıyla daha az cihaz demek, daha hızlı internet demek!