1. Anasayfa
  2. Rehber

Veri Kurtarma, Verileri Geri Getirmek

Veri Kurtarma, Verileri Geri Getirmek
0

Daha önce sürekli bu soruların sorulduğuna şahit oldum ve bir çok kez aynı öneriyi iletmek zorunda kaldım zira sürekli aynı soruya şahit oluyoruz .

Sürekli insanlar Spam vari mesajlar atıyorlar , BKZ : ” Recuva öneririm ” , ” Recuva kullanın ” gibisinden ve sürekli şu sorular soruluyor , şu sorundan dert yanılıyor , Şu sorular dile getiriliyor .

Alıntı
Yanlışlıkla sildim , verilerimi geri getirmek istiyorum , şu kadar meblağ { yüksek meblağlar } istiyorlar , Veri kurtarma merkezine göndermeli miyim ?

Cevap :
1 : Öncelikle sapa sağlam çalışan bir diskte SSD yahut HDD fark etmiyor , Veri kurtarma merkezine göndermek tamamen saçmalık .
2 : Örneğin HDD bozuluyor yanıyor , tamam da neresi yandı bozuldu ? Kontrol kartıysa .. Aynı model sürüm özellikte bir başka diskin kontrol kartını takıp açıp kullanmaya devam edebiliyor yahut verilerini kurtarabiliyorsun .
3 : Diskin mekanik tarafında aksamında bozulma olmadıysa .. veri kurtarma merkezine göndermenize hiç mi hiç gerek yok .
4 : Disk üzerinde bozuk sektörler varsa yani Bad Sector , yazılım tarafındaysa onarılmalı , donanım tarafındaysa işaretlenerek o sektörlere veri yazımının önüne geçilmeli , Not : Çoğu disk bunu otomatik yapıyor zaten .
5 : Disk zaten sapasağlam çalışıyorsa , üstüne uzun süreler veri yazılmadıysa , yahut Low Level Format { düşük seviye format } atılarak yani sektör sektör bütün sektörlere NULL ve ZERO değerleri verilerek yani boş değerler verilerek silinmediyse .. her türlü verileri geri getiriyorsunuz zaten .
6 : Uzun sürelerden kasıt ; rastgele sektörlere veriler yazılır iken .. uzun bir süre bu işlem yapıldıysa şayet geri getirmek istediğiniz verilerin bulunduğu sektörlerin üzerine bir takım başka veriler yazılabiliyor . Hal böyle olunca verilerinizi biraz kayıpla geri getirebiliyorsunuz , uzun sürelerden kasıt bayağı uzun süreler ..
7 : Bir yavaşlama takılma yahut donma gibi sorunlarla karşılaşır iseniz CHKDSK gibi disk ve bölüm onarma araçlarını kullanarak rahatlık ile düzeltebilir hatta HDD regenerator gibi araçlarla sektörlerin üzerine aynı değerleri tekrar yazarak .. ayrıca ilgili dosya sistemi tablosuna dosyasına bunları kayıt ettirerek bu sorunların önüne geçebilirsiniz .. Bu sayede dosya sistemi tablosunda BKZ ( FAT , NTFS , EXT , XFS , REISER ) ilgili dosyaların bulundukları sektörlerin adresleri doğru bir şekilde noksansız tutulduğu için bu sorunların üstesinden gelmiş olursunuz .
8 : Verinizin bulunduğu sektörler çoğu zaman biri birinden çok uzak olabilir haliyle bu okuma ve yazma hızında yavaşlamaya neden olur , kullandığınız işletim sisteminin rahatlıkla bulabileceği şekilde tutmak için disk birleştirme yani DEFRAG yapabilirsiniz .

Click here to preview your posts with PRO themes ››

Peki bu Sektör nedir ya ? : Sektör 256 / 512 BYTE gibi çok düşük boyutlarda verilerin yazıldığı yer bir nevi diskin en küçük yapı taşı atomu yani .
Peki bu İz yani Track nedir ya ? : Sektörler biri birine eşit eşit dizilirken çünkü disk plakaları yuvarlaktır , ardı ardına zibilyon tane çember oluştururlar , yani bir yuvarlak daire içinde dedim ya plaka yuvarlak diye ..
çember plakanın her bir noktasına bir adet sektör denk gelir , işte bu noktaların yani sektörlerin içeriden dışarıya ve dışarıdan içeriye oluşturduğu zibilyon tane çemberler silsilesinin her birine iz yani Track denir .
Resimde ki gibi yani ..

Peki bu Cluster yani küme nedir ya ? : Burası yazılımla alakalı , kullandığınız işletim sisteminin .. işletim sistemine ait dosya sisteminin .. verileri kayıt eder iken veya okur iken ..
Kendince grupladığı ve grup grup okuduğu .. yani sektör sektör iz iz her birini bir gruba ayırdığı topluca okuduğu ve yazma işlemini başlattığı çözümdür .
Bir veri mi okunacak ilgili kümeden okumaya başlar , veri mi yazılacak veya güncellenecek ilgili kümeden boş olana yazmaya başlar ..
Ne kadar bitişik ve yakın sektörlere yazıldıysa veri o kadar hızlı okunur , Ne kadar yakın ve bitişik sektörlere yazıldıysa o kadar hızlı yazılır veri .
İlgili verinin tutulduğu sektörler küme içinde biri birine uzaksa yahut yeteri derece yakın değilse o kümeden dolayı tam bir performans alamazsınız ..
O yüzden disk birleştirme yapılır verileri doğru şekilde tutmak için , o yüzden bölümler onarılmaya disk tabloları yeniden yazılmaya yahut düzeltilmeye çalışılır çünkü noksansız şekilde veriler haritalandırılsın ilişkili sektörler noksansız bulunsun .

Jivo Chat Reklam

MBR , GPT gibi kavramları dile getirmeye gerek yok ..

İşte işin tekniği budur arkadaşlar , Diskin mekanik tarafına mekanizmasına plakalarına fiziksel ciddi bir zarar geldiyse .. yandıysa parçalandıysa diskin üzerindeki kart falan değil bizzat içinde ki plakalara iğnesine şusuna busuna bir zarar geldiyse veri kurtarma merkezine göndermek durumundasınız ki .. Veri kurtarma merkezinde plaka değişiminden plaka onarımından tutunda çok daha farklı çözümler uygulanır .

Click here to preview your posts with PRO themes ››

Nano metrik seviyede özel cihazlar kullanılarak çok daha pahalı çözümler üretilir .. Gerçek veri kurtarma merkezlerinden bahsediyorum yanlış anlaşılmasın , İnternette çoğunlukla gördüğünüz nispeten yüksek yahut gerçekten yüksek meblağlar isteyen ama özünde kaba tabirle Recuvacı yalancı veri kurtarma merkezlerinden bahsetmiyorum .

İşte diskinizi veri kurtarma merkezine gönderebilmeniz için .. Diskinizin ölmüş bitmiş yanmış kül olmuş parçalanmış üzerinden tır geçmiş gibi olması gerekir ..

Tekniği öğrendiğinize göre artık verilerinizi rahatlık ile kurtarabilir , rahatlık ile geri getirebilir , gönül rahatlığı ile kaldığınız yerden devam edebilirsiniz .

Bunun için profesyoneller betikler yazar , komut satırında komutlar yani kodlar yazar , yahut kendileri programlama dilleriyle kendi araç ve gereçlerini yazarlar geliştirirler .

Profesyoneller genellikle CLI dediğimiz yani Command Line İnterface yani komut satırı ortamı ile işlerini hallederler .
Günümüzdeyse artık profesyonellerde artık GUI dediğimiz yani Graphical User Interface yani grafiksel kullanıcı ortamı ile işlerini hallediyorlar .

İster kendileri betikler yazıyorlar , önyükleyip öyle çalıştırıyorlar ister kendi yazılımlarını yazıyorlar ..
Şirketlerde aynı şekilde artık GUI ile kullanıcıdan veri alıp CLI ile çalıştıran çözümler üreterek uygulamalar yazarak pratik çözümler ortaya çıkarıyor sunuyor .

İşte bu sorunlarınızı rahatlıkla çözebilmenizi sağlayacak olan profesyonel araçlardan en önemlisi : Active Partition Recovery yazılımıdır .

Bu yazılım işin tekniği itibari ile .. tüm sektörleri tarar .. dosya sistemlerini ve disk bölümlerini geçmişten bugüne tespit etmeye çalışır ..
Tespit ettikleriyle alakalı bir değerlendirme yapar bu sayede ilgili disk bölümlerinin geri getirilip getirilemeyeceğini hakkında bilgi verir .
Çok önceleri kayıpsız , 1 TB boyuta sahip diskimi tamamen geri getirmiştim .
Tespit ettikten sonra ister disk klonlar gibi ilgili tarihteki bölümü tamamen geri getirirsiniz .. isterseniz yazılımla içini açıp ilgili dosyalarınızı istediklerinizi bulup bir yere kaydederek kurtarırsınız gerisi size kalmış .

Click here to preview your posts with PRO themes ››

Yazılımı temin etmek size kalmış , internet üzerinden rahatlık ile bulabilirsiniz zaten ..

Profesyonellerin kullandıkları çözümler aynı çözümler zaten , aynı kapıya çıkıyor aynı işi yapıyor ..
CLI ortamlar aşırı zahmetlidir , yığınla betik yazarsınız yahut hazır betik kullanırsınız ama inanın bana çok dikkatli ve özenli olmak zorunda kalırsınız zaman kaybıysa cabası ..
Bu yazılımda işin tekniği itibari ile tüm bunları bir araya getirip son kullanıcılar içinde kolaylıkla kullanılabilen bir GUI ortamı sunuyor .

Verilerinizle alakalı sıkıntınız olduğu zaman bu yazılımı rahatlıkla kullanabilirsiniz çünkü .. içerisinde tüm teknikleri barındırdığı için sizin direktifleriniz doğrultusunda sizden GUI ortamıyla aldığı verileri CLI ile çalıştırıyor olayı bu yani ..

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Yazılım hakkında bildiklerini anlatan sıradan biri.

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir