zip, rar dosya sıkıştırma teknikleri
Bilişim teknolojilerinin gelişimiyle birlikte verileri muhafaza etmenin birçok farklı yolu ortaya çıktı. Veri transferini kolaylaştırmak ve sabit disklerde kapasiteyi en iyi şekilde kullanmak için geliştirilen Zip, Rar gibi sıkıştırma yöntemleri, kullanıcı deneyimini daha iyi hâle getiriyor. Programların ve dokümanların düzenli şekilde saklanmasını da mümkün kılan yöntemler temel olarak iki farklı başlık altında inceleniyor.
Zip ve Rar ismi verilen iki program tüm elektronik aygıtlarda sıkıştırma işleminin merkezinde yer alıyor. Birbirinden çeşitli yazılım özellikleri itibarıyla ayrılan programlar, kullanıcı gereksinimlerini karşılama konusunda farklı yöntemler izliyor. Kişisel veya iş bilgisayarınızda kullanmak için hangi programın daha işlevsel olduğuna karar vermek de son derece önemli bir noktada duruyor.
Bu Yazının İçeriği
Zip Nedir, Ne Zaman Çıkmıştır?
Phil Katz ve Gary Conway tarafından bulunan Zip dosya formatı, günümüzde kayıpsız veri sıkıştırmak için en çok tercih edilen programlar arasında yer alıyor. Phil Katz, yeni Zip dosya formatını kullanmak amacıyla PKZIP olarak isimlendirilen, ilk sıkıştırma programını yayınladı. Bundan kısa bir süre sonra söz konusu programın keşfini, 1989’da kamuoyuna açıkladı.
Birçok yazılım tarafından desteklenirken, farklı işletim sistemlerinde kullanılıyor. Örneğin Windows ve macOS işletim sistemleriyle çalışan bir bilgisayara sahipseniz ek bir programa ihtiyaç duymadan Zip dosyası açma işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kullanıcılar “Zip ne demek?” veya “Zip nedir?” sorularına verilebilecek yanıtları merak ediyor. Zira Zip, dosya sıkıştırma işlevinden fazlasını bünyesinde barındırıyor.
Farklı türdeki dosyaları LZMA, DEFLATE, WavPack, BZIP2 ve PPMd gibi yöntemler kullanarak sıkıştırmanız mümkün. Zip dosyası arşivlerinde, arşivle ilgili olmayan içeriklere yer verebilirsiniz. Bu sayede çeşitli dokümanlara sahip, kendiliğinden açılmış bir arşive sahip olabilirsiniz. En çok kullanılan arşiv formatı olan Zip, internet ortamında önemli miktarda arşiv dosyasına ev sahipliği yapıyor.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
Kısaca sıkıştırılmış dosya anlamına gelen Zip, herhangi bir programın ya da belgenin boyutlarının küçültülmesini ifade ediyor. Zip sayesinde dosyaları daha kısa sürede indirilebilir, veri transferine hız kazandırabilir ve sabit diskinizde ekstra depolama alanı elde edebilirsiniz. “Zip dosyası nasıl açılır?” sorusunun yanıtı ise oldukça basit.
Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda Zip dosyası açmak için herhangi bir ek program gerekmiyor. Öte yandan Windows’un uyumlu Zip desteği sunmadığı dönemlerde kullanılan WinZip programı da dosyalar üzerindeki kontrolünüzü artırmanız için faydalı olabilir. Mac kullanmayı tercih edenler de WinZip programını indirdikleri takdirde herhangi bir entegrasyon sorunuyla karşılaşmıyor.
Kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan formatı kullanarak Zip dosyası oluşturma işlemini tamamlamak çok kolay. Zip dosyasının içerisinde yer vermek istediğiniz dokümanları belirleyip sağ tıkladıktan sonra karşınıza çıkan menüden ilgili komutu vermeniz yeterli. WinZip ve 7-Zip gibi programlar da dosya sıkıştırmanın ilk adımı olan Zip indir işleminde size yardımcı olabilir.
Rar Nedir, Ne Zaman Çıkmıştır?
Rar (Roshal Archive), WinRAR programı tarafından kullanılan bir dosya sıkıştırma formatı olarak tanımlanıyor. Eugene Roshal’ın bulduğu Rar formatı, ismini de mucidinden alıyor. İlk kez 22 Nisan 1995’te yayınlanan Rar, dosyaların sıkıştırılarak boyutlarının küçültülmesini sağlıyor. Bu yolla kullanıcıların hem elektronik aygıtlarının sabit diskinin hem de harici disklerinin depolama alanı artıyor.
Kullanıcı deneyimini işlevsel kılan Rar ile ilgili merak edilen pek çok husus mevcut. Keza Rar dosyası nedir? ve Rar dosyası nasıl açılır? sorularının yanıtı, söz konusu dosya formatının çalışma şeklini anlamak açısından son derece önemli. Bir Rar dosyası sıkıştırılmış dosyalar bütünü anlamına geliyor.
Rar dosyası yapma işlemi de birden fazla sıkıştırılmış dosyası bir araya getirmeye yarıyor. İlgili dosyaların .rar formatında birleştirilmesi için Rar dosya formatını tanıyan bir yazılıma ihtiyacınız var. WinRAR bu konuda size yardımcı olabilir. Öte yandan Rar dosyası açma yöntemleri de dosya sıkıştırmaktan elde edeceğiniz verimliliğin bir parçası olarak dikkat çekiyor.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
Arama motorlarında Rar indir veya Rar download şeklinde aramalar yaptığınızda karşınıza WinRAR programının çıkması oldukça muhtemel. Rar laboratuvarı anlamına gelen Rarlab olarak da bilinen WinRAR farklı dijital cihazlara yönelik yazılım alternatiflerini de bünyesinde barındırıyor. Android işletim sistemini kullanan cihazlarda Rar apk indirme işlemi aracılığıyla WinRAR’a sahip olabilirsiniz.
Rar ile ilgili dikkat çeken hususlardan biri de farklı dosya formatına çevrilebilme kabiliyeti. Yine Zip de Rar formatına dönüştürülebiliyor. Fakat Rar to Zip işlemi, mevcut işletim sistemleri göz önünde bulundurulduğunda kullanıcıların daha çok rağbet gösterdiği, bir başka deyişle gereksinim duyduğu komutlar arasında yer alıyor.
Neden Dosya Sıkıştırmak Gerekir?
Dijital teknolojilerin ve kullanıcı ihtiyaçlarının benzer oranda gelişim gösterdiği günümüzde hız oldukça önemli bir konuma sahip. Programların, dokümanların ve çeşitli yazılım uzantılarının hızlı şekilde karşı tarafa ulaştırılması birçok işin başarılı şekilde tamamlanabilmesi açısından epey önemli. Bu nedenle dosyaların daha hızlı transfer edilebilmesi için dosya sıkıştırma yöntemlerini kullanmak gerekiyor.
Ayrıca dahili ve harici disklerde de alan kazanmak için dosyaların daha küçük boyutlarda muhafaza edilmesi öneriliyor. Aygıtlarınızın depolama alanının korunmasını sağlayan ve kullanıcı deneyimini daha uzun süreli hâle getiren sıkıştırma işlemi, bilişim teknolojilerinin geldiği nokta göz önünde bulundurulup tercihten çok ihtiyaç olarak değerlendiriliyor.
Sıkıştırılmış Dosya Nasıl Açılır?
Sıkıştırılmış dosya açmak bir arşivin içerisinde yer alan dosyaları orijinal halleriyle çıkartmak anlamına geliyor. Bir başka deyişle, Zip ya da Rar formatındaki dosyaları açma işlemi sizi, sıkıştırma komutu vermeden önceki konuma götürüyor. Bir Rar dosyasını açmak için WinRAR programını ve benzerlerini kullanmanız yeterli.
Sıkıştırılmış dosyaya sağ tıklayarak “dosyaları çıkart” ya da “klasöre çıkart” seçeneklerinden birini seçmeniz gerekiyor. İlk seçeneğe tıkladığınızda dosyaları nereye çıkartmak istediğinizi belirleyip işlemi tamamlıyorsunuz. Diğer seçenek ise bulunduğunuz klasörde yepyeni bir klasör yaratarak olası karışıklıkların önüne geçiyor. Açacağınız yeni klasör sistem tarafından “arşiv” olarak isimlendiriliyor.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
Zip dosyalarını açmak için WinZip programını kullanabilirsiniz. Fakat Windows’un entegre destek sunmadığı zamanlarda daha sık kullanılan WinZip’e gerek kalmadan da söz konusu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Zip dosyasını açıp farklı bir klasöre taşımak istediğinizde “tümünü ayıkla” seçeneğine tıklamanız ve dosyaların aktarılacağı konumu seçmeniz gerekiyor.
Zip Code Nedir?
Zip code, Zip şifresi anlamına geliyor. Hakkında “Zip code nedir?” ve “Zip code ne demek?” sorularının sıkça sorulduğu kavram, sıkıştırılan dosya arşivini daha güvenli hâle getirmenizi sağlıyor. Kullanıcı deneyimine seviye atlatan ve arşive parola koyma yoluyla gerçekleştirilen işlemle ilgili önemli hususlardan biri de şifre gücü.
Güçlü bir code belirlemek için kişisel bilgilerinizle ilgili unsurları tercih etmemeniz öneriliyor. Nitekim code kırma programları aracılığıyla istenilen her arşivin şifresinin kırılması da mümkün değil. Bu nedenle güçlü bir parolaya sahip olmak arşivinizi korumanın ilk adımı sayılıyor.
Rar Şifre Nasıl Verilir?
Rar şifresi verme işlemi son derece kolay. Önce sıkıştırmak istediğiniz klasöre sağ tıklayarak “arşive ekle” seçeneğini işaretliyorsunuz. Daha sonra açılan pencerede “parola belirle” butonuna tıklayarak bir şifre seçip işlemi onaylıyorsunuz. Kontrol etmek için sıkıştırdığınız Rar dosyasına tıklayıp açıyorsunuz, şifre girme ekranının gelmesi şifre belirlediğinizi ifade ediyor.
Rar şifresi kırma işlemlerinin göstereceği başarı, Rar şifrenizin gücüyle doğru orantılı. Özgün bir şifreleme yöntemi kullanan Rar formatındaki herhangi bir dosyanın şifresini kırmak çok da kolay değil. Ayrıca şifrenizi unuttuğunuzda arşive erişim sağlamak için Brute-Force yöntemine veya çeşitli yazılımlara başvurabilirsiniz.