1. Anasayfa
  2. Genel

Database Nedir? (Veritabanı Nedir?)

Database Nedir? (Veritabanı Nedir?)
0

database nedir, veritabanı nedir, database nedir ne işe yarar, database nedir nasıl kullanılır, database nedir kısaca, database nedir ingilizce, database nedir, androiddatabase nedir, türkçesidatabase nedir, bilgisayar database nedir, veritabani nedir

Diğer bir ismi ile veri tabanı olarak bilinen database, adından da anlaşılacağı üzere verilerin belli bir alanda depolanması anlamına gelmektedir. Özellikle de günümüzde devlet kurumları bünyesinde bulunan birçok bilgi bu şekilde veritabanı sistemi ile saklanmaktadır. Belli bir düzen gerektiren bu sistemi aynı zamanda özel bir takım kuruluşlar da kullanmaktadır. Bu düzen sayesinde milyonlarca kişinin bilgilerine çok kısa bir süre içerisinde ulaşma imkânı sağlanabilmektedir. Okul kayıtları, nüfus müdürlükleri, banka ya da diğer birçok özel kurumların farklı insanlara verdikleri hizmetleri daha hızlı bir hale getirmesi için veri tabanı sistemini her daim kullanmaktadırlar.

Tüm Veriler İçin Veri Tabanı Saklama Sistemi

Karmaşık bir bilgi kayıtları adına veri tabanının büyük bir önemi vardır. Örneğin bir şirketin belli sayıda kayıtlı olan devamlı müşterilerin kişisel bilgileri, adresleri ya da sipariş ve faturaları gibi daha birçok farklı bilgi kayıt altında ve anında ulaşabilirlik düzeyinde olmalıdır. Üstelik sadece müşteri değil, çalışanların da yine tüm bilgileri ile birlikte hangi çalışan kime ne ürününü ne kadar bir fiyata satmış her biri veri tabanı içerisinde kolay erişebilirlik bir sistem çerçevesinde tutulabilmektedir. Sadece bir kişi için dahi sürekli olarak farklı tarihlerde ne gibi işlemler yapmış Excel üzerinden kayıtlarının tutulması gerekmektedir.

Buna bir de milyonlarca insan eklendiği zaman eğer bir düzen sağlanmamış ise tüm bilgiler birbirine girer günlük olarak yapılacak işlemler büyük bir oranda aksar. İşte veri tabanı, yani database sistemi bütün bu verileri düzenli bir halde saklayan sistemler bütünüdür.

Veri Tabanı İçin Yönetim

  • Türkçe adı ile veri tabanı yönetim sistemi olarak da bilinen, (Database Management system) şu an için birbirinden farklı programlar ile piyasa üzerinde bulunan ve elektronik ortamda tutulan verileri kolay erişebilir hale getiren bir sistemler dizisidir. Bu sistem sayesinde değişik birçok bilgi özel bir katalog haline getirilebilir.
  • Bunlar sayesinde her bilgi adına tablo oluşturulabilir ve bu tablolar üzerinden yeni kayıt ekleme, silme ya da güncelleme yapmak mümkün hale gelebilir.
  • Hangi verilere kimin ne kadar erişim izni olabilecek bunun kategorisini yapmak.
  • Her ayrı veri için raporlama ve sorgulama imkanı yakalamak.
  • İzinsiz girişlere karşı engel oluşturmak…
  • Tüm verilerin yedek sistemlerini oluşturup saklayabilmek gibi daha birçok değişik analiz ve düzenleme yapılabilmektedir.
  • Database, yani veri tabanı programları her şirket ya da devlet kurumları adına farklı şekiller aldırılabilir ve ona göre bir kayıt düzeni sağlanabilir. Bu sayede milyonlarca bilgi içerisinden hangisi isteniyor ise ona birkaç saniye içerisinde ulaşılabilir. Kademeli olarak konulan erişim izin seviyeleri sayesinde ise daha önemli bilgiler sağlam bir şekilde korunabilmektedir.

En Fazla Kullanılan Veritabanı (Database) Sistemleri

database nedir, veritabanı nedir, database nedir ne işe yarar, database nedir nasıl kullanılır, database nedir kısaca, database nedir ingilizce,  database nedir, androiddatabase nedir, türkçesidatabase nedir, bilgisayar database nedir, veritabani nedir

Jivo Chat Reklam

Kullanım durumlarına, kaliteleri ve sunduğu hizmetlere göre veri tabanı programları ücretli ya da ücretsiz olarak farklılıklar yaratmaktadır. Örneğin açık kaynak kodlu olarak hizmete açılmış database programları bulunurken, daha detaylı ve güvenli programlar ise profesyonel bir kullanım isteyen şirketler ile devlet kurumları adına tüm yıl boyunca online hizmet veren veri tabanı programları da bulunmaktadır. Şu an için piyasa üzerinde değişik veri tabanı programları mevcuttur. Bunlar arasında en çok bilinenlerinden bazıları MS AccesMySQLMsSQL, PostgreSQL, IBM DB2, Oracle gibi daha birbirinden farklı veri tabanı programları bulunabilmektedir. Burada önemli olan kullanım derecesidir. Yani oldukça özel bilgiler içeren ve erişimin zor olmazı istenen programlar ile akademik bir kayıt tutmak adına sunulan ücretsiz programlar da olabilir.

database nedir, veritabanı nedir, database nedir ne işe yarar, database nedir nasıl kullanılır, database nedir kısaca, database nedir ingilizce, database nedir, androiddatabase nedir, türkçesidatabase nedir, bilgisayar database nedir, veritabani nedir

Database (Veri Tabanı) Türleri

İlişkisel veritabanı : İlişkisel veritabanları 1980’li yılların sonlarında piyasada hakimiyet kazandı. İlişkisel veritabanındaki öğeler, sütunlar ve satırlardan oluşan bir tablo kümesi şeklinde organize edilir. İlişkisel veritabanı teknolojisi, yapılandırılmış bilgilere en verimli ve esnek şekilde erişim sağlar.

NoSQL veritabanı : NoSQL veya ilişkisel olmayan bir veritabanı, yapılandırılmamış ve yarı yapılandırılmış verilerin depolanmasına olanak sağlar (veritabanına eklenen tüm verilerin nasıl oluşturulması gerektiğini tanımlayan ilişkisel veritabanının zıttıdır). NoSQL veritabanları, web uygulama yazılımlarının daha yaygın ve daha karmaşık hale gelmesi ile birlikte popülerlik kazandı.

Grafik veritabanı : Grafik veritabanı, verileri birimler ve birimler arasındaki ilişkiler açısından depolar.

Nesne odaklı veritabanı : Nesne odaklı bir veritabanındaki bilgiler, tıpkı nesne odaklı programlamada olduğu gibi nesneler biçiminde temsil edilir.

Dağıtılmış veritabanı : Dağıtılmış veritabanı, farklı yerlerde bulunan iki veya daha fazla dosyadan oluşur. Veritabanı, farklı ağlara yayılan ya da aynı fiziksel konumda yer alan birden fazla bilgisayarda depolanabilir.

Veri ambarları : Merkezi bir veri havuzu olan veri ambarı, özel olarak hızlı sorgulama ve analiz amaçlarıyla tasarlanmış bir veritabanı türüdür.

OLTP veritabanı : OLTP veritabanı, birden fazla kullanıcı tarafından çok sayıda işlemin gerçekleştirilmesi için tasarlanmış hızlı ve analitik bir veritabanıdır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Yazılım hakkında bildiklerini anlatan sıradan biri.

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir