1. Anasayfa
  2. Bilgi

IP Adreslerindeki 192 Sayısı Ne Anlama Geliyor?

IP Adreslerindeki 192 Sayısı Ne Anlama Geliyor?
0

IP Adreslerindeki 192 Sayısı Ne Anlama Geliyor?

İnternete bağlı olan kişisel cihazlarımızın çoğu 192 ile başlayan bir IP adresine sahiptir. Peki, IP adresindeki bu 192 sayısı nasıl ortaya çıktı ve ne anlama geliyor?

İnternet teknolojisinin temel ögelerinden biri olan IP (İnternet Protokolü) adresi, internete bağlı olan her bir cihaza ayrı ayrı atanan benzersiz bir sayı dizisi olarak tanımlanabilir. Her ne kadar çoğumuz IP kavramına az çok aşina olsak da, IP adreslerini meydana getiren sayı dizilerinin ne anlama geldikleri hakkında büyük bir ihtimalle pek azımız bir fikir sahibidir.

Richard Urwin’in belirttiğine göre, IP sistemi ilk olarak tasarlanırken, IP adreslerini büyük ölçüde ağda kaç bilgisayar olduğuna bağlı olarak beş sınıfa ayırmanın faydalı olduğu düşünülüyordu. Aynı zamanda bir ağdaki tüm bilgisayarların internet üzerindeki herhangi bir yerden herkese açık olarak erişilebilir olması bekleniyordu.

IP adresleri; A, B, C, D ve E şeklinde beş sınıfa ayrılırlar. A sınıfı bir ağda 16.777.214 bilgisayar bulunabilir. Bu bilgisayarlar, 0’dan 127’ye kadar bir sayı ile başlayan bir IP adresine sahiptir. Bununla birlikte 127, yerel geri döngü için ayrılır (Yalnızca 127.0.0.1 kullanılır.). B sınıfı bir ağ üzerinde 65.534 bilgisayar olabilir. B sınıfı bir ağ üzerindeki bilgisayarlar, 128’den 191’e kadar bir sayı ile başlayan bir IP adresine sahiptir.

C sınıfı bir ağda ise 254 bilgisayar olabilir. Bu tür bir ağ, herhangi bir ev ağı ve çoğu şirket ağı için fazlasıyla yeterlidir. Böyle bir ağdaki bilgisayarlar, 192 ile 223 arasında bir sayı ile başlayan bir IP adresine sahip oluyor. D sınıfı (224–239) ağlar, birden fazla noktaya yayın için kullanılırlarken E sınıfı (240–254) ağlar ise yedek olarak görev yaparlar.

Jivo Chat Reklam

Urwin’in paylaşımına göre, internetin çok hızlı bir şekilde büyümesi sonucunda, bu sınıflar birtakım sorunlara neden oldu. IP adreslerinin sınıflandırılmasıyla ilgili sorunlardan biri, internet üzerinden erişilebilen bilgisayar sayısının özel ağlardakinden çok daha az olmasıydı. Bu doğrultuda IP adreslerinin sınıfları yeniden tanımlansa bile, bir noktadan sonra adresler tükendi. Bundan dolayı da bir dizi özel ağ adresi tanımlandı:

  • A Sınıfı: 10 ile başlayan herhangi bir adres.
  • B Sınıfı: 172 ile başlayan ve ikinci sayı dizisi 16 ila 31 arasında olan herhangi bir adres.
  • C Sınıfı: 192.168 ile başlayan herhangi bir adres.

IP Adreslerindeki 192 Sayısı Ne Anlama Geliyor?

Tüm yönlendiriciler, özel bir ağ adresine giden tüm trafiği göz ardı eder. Bu, söz konusu ağın tamamen özel olduğu anlamına gelir. Kendi ağımız üzerinden gönderdiğimiz hiçbir şey asla internet üzerinde sergilenmez. İnternet üzerinden gelen hiçbir şey de bizim yerel ağımıza gönderilmez.

İnternet üzerindeki herhangi bir sunucu ile haberleşmek istediğimizde ise yönlendiricimiz “Ağ Adresi Çevirisi” adı verilen bir işlem gerçekleştirir. Yönlendiricimizin internette tek bir adresi vardır. Dünyadaki herhangi bir sunucu ile bağlantı kurmak istediğimiz zaman, yönlendiricimiz bu tek IP adresini kullanarak bağlantıyı kurar ve yanıt geldiğinde bu IP adresini, bağlantıyı yapan bilgisayarın yerel ağ adresine yeniden yazar.

Richard Urwin, artık pek çoğumuz bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi çok sayıda internete bağlı cihaza sahip olsak da, yerel ağlar için 254 adresin hala çok fazla olduğunu ve bu nedenle de cihazlarımızın çoğunun 192.168 ile başlayan IP adreslerine sahip olduklarını dile getiriyor. Ancak yine de zaman zaman diğer özel ağ adreslerine de rastlayabilme ihtimalimizin olduğunu da inkar etmiyor ve bunun internet servis sağlayıcımızın yönlendiricimizi nasıl kurduğuna bağlı olduğunu ifade ediyor.

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Yazılım hakkında bildiklerini anlatan sıradan biri.

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir