Alexa Nedir? 1996 yılında bağımsız bir şirket olarak kurulan ve 1999’da Amazon’un bünyesine katılan Alexa, web trafiği analizleri yaparak sitelerin daha fazla kişiye ulaşmalarına yardımcı olmak için çeşitli sezgisel ürünler ortaya koyuyor. Alexa, web sitelerinin popülerliğini çeşitli parametreleri göz önüne alarak hesaplıyor, trafiği arttırmak isteyen sitelere bir nevi danışmanlık hizmeti sunuyor.
Bu Yazının İçeriği
Alexa Nedir?
Alexa, kısaca web ölçümleme ve SEO araçları hizmeti sunan bir şirket olarak tanımlanıyor. Bilginin güç olduğunu savunan şirket, web sitelerini ziyaretçi trafiği ve davranışları üstünden değerlendiriyor, çeşitli araçlar geliştirerek daha iyi bir platform olması adına farklı öneriler sunuyor.
Mevcut tarayıcıya eklenen Alexa Tool adlı bir eklenti, kullanıcıların hangi sitelere girdiği ve ne kadar zaman geçirdiği gibi verileri kaydediyor. Çeşitli parametreler doğrultusunda siteleri analiz eden web trafik ölçüm şirketi, onları 1’den itibaren azalan popülerlik derecesi doğrultusunda sıralıyor.
Alexa, sadece eklentiyi indiren ve hareketlerinin takip edilmesine onay veren kitle üzerinden değerlendirmelerini yapıyor. Tüm internet kullanıcılarının verileri hesaba katılmadığı için %100 doğru bilgi verdiği düşünülmese de çoğunlukla site trafikleriyle verileri örtüşüyor.
Sisteme kayıt olan siteler, web sitelerine eklenen Alexa Sıralama Sertifikası sayesinde ziyaretçilerin site içerisindeki hareketlerinin anonim olarak izlenmesini sağlıyor. Sertifika üstünden elde edilen veriler, ilgili web siteleri için daha sağlıklı bir değerlendirme yapılabilmesine de imkân tanıyor.
Günümüzde, arama motorları kullanıcılarının yaptığı arama ve ziyaret ettiği site gibi verileri analiz ederek reklamveren ve site sahiplerine yardımcı olan araçlarla hizmet sunuyor. Alexa, farklı tarayıcı ve arama motoru kullanıcılarının verilerini değerlendiriyor, geçirilen süre ve ziyaret edilen sayfa gibi bilgileri de ediniyor.
Eskisi kadar popüler olmasa da verileri bir sitenin başarısını değerlendiren ve site sahiplerinin stratejilerine yön veren kaynaklardan biri oluyor. Özellikle, rakip siteleri birbiriyle kıyaslaması ve sertifikalı ölçüm metodlarıyla sitelerin popülerliğini ispatlama fırsatı tanıması yerini farklı kılıyor.
Alexa Sıralaması Nedir?
Bir web sitesinin kaç kişi tarafından ne sıklıkla ziyaret edildiği, ziyaretçilerin sitede geçirdiği ortalama süre ve kaç sayfada dolaştıkları, reklamverenleri direkt olarak ilgilendiriyor. Sitenin ticari değerinin organik ziyaretçi oranı ve kalitesiyle doğrudan bağlantılı olduğu biliniyor. Alexa sıralaması, web sitelerinin popülerliği hakkında önemli veriler ortaya koyuyor.
Alexa rank olarak da bilinen sıralama, son üç aylık zaman dilimindeki veriler baz alınarak hazırlanıyor. Hangi kaynak üzerinden siteye gelindiği, sayfa görüntüleme sıklığı gibi veriler kullanılarak site performansları değerlendiriliyor. En düşük site sıralaması rakamı, en yüksek ve kaliteli ziyaretçi sahibi siteyi gösteriyor.
Alexa Sıralaması Nasıl Sorgulanır?
Bir sitenin Alexa sıralamasında yer alabilmesi için belirli bir trafiğe sahip olması gerekiyor. Sitenizin değerlendirilebilecek bir verisi yoksa sitenizi sıralamaya dahil etmeyebiliyor. Alexa sıralama sorgulama, alexa.com’daki ücretsiz araçlar bölümünde yapılabiliyor. Web Sitesi Trafik İstatistikleri aracı, sıralamanız hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlıyor.
Web Sitesi Trafik İstatistikleri, sıralama öğrenme aracı olmaktan çok daha fazlasını size sunuyor. Ziyaretçilerin hangi anahtar kelimeleri kullanarak size ulaştığından ortak hedef kitleye sahip olan web sitelerine kadar pek çok farklı veriye ulaşmanızı sağlıyor. Sitenizin web trafiği analizi, ziyaretçileri uzaklaştıran hataları ve daha fazla trafik almanın yollarını öğrenmenize yardım ediyor.
Alexa site sıralaması sorgulama işlemi, arama kutucuğuna Web Sitesi Trafik İstatistikleri sayfasındaki site adı yazılarak yapılıyor. Sıralama, site trafiğini arttırmanızın yanı sıra hedeflediğiniz kitleye daha kolay nasıl ulaşabileceğiniz konusunda size yardımcı oluyor. Değişen sıralama verileri, site performansınızı yakından takip etmenizi sağlıyor.
Alexa Sıralaması Nasıl Düşürülür?
Halk arasında Alexa sıralaması yükseltme olarak dile getirilse de bir sitenin başarılı olması için sıralamanın düşmesi gerekiyor. Alexa sıralamasında ilklerin içerisine girilebilmesi için kabaca ziyaretçi trafiğinin ve ziyaretçilerin geçirdiği sürenin artması zorunlu oluyor.
Kullanıcı dostu detaylar ve kaliteli içerik, bir sitenin daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlayan unsurların başında geliyor. SEO çalışmaları, doğru kanallara verilen reklamlar ve yüksek ziyaretçi alan platformlardan gelecek linkler, sıralamada üstlere çıkmanıza destek oluyor.
Sıralamanın düşürülmesinin bir diğer yolu da sitelerin Alexa sistemine kaydolmasından geçiyor. Alexa Widget gibi eklentiler kullanmak ve site ziyaretçilerinden Alexa Tool indirmelerini rica etmek gibi site trafiğinin ölçülmesine yönelik adımlar, sıralamanızın düşmesine katkıda bulunuyor. Alexa üzerinden sitenizin aldığı her olumlu yorum ve puanlama, üst sıralara çıkmanıza yardımcı oluyor.
Alexa sıralamasını düşürmek için gerçek kullanıcıların ziyaretlerine dayanmayan tıklamalar, arama motorları tarafından alışılmışın dışında olarak değerlendiriliyor ve siteyi listeden çıkarabiliyor. Arama motorları tarafından dikkate alınmamak uzun vadede trafiğinizin azalmasına neden olabiliyor.
Organik ziyaretçi sayısını arttırmak kalıcı bir başarı elde etmenin tek yolu olarak öne çıkıyor. Özgün ve kaliteli içerikler, kullanışlı bir arayüz ve sitenizdeki içerikleri sosyal medya ağları ve diğer platformlarda paylaşacak sadık kullanıcılar; yavaş ama emin adımlarla ilerlemenizi sağlıyor.
Alexa Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
İnternetin yeni yaygınlaştığı dönemden beri varlık gösteren Alexa, herhangi bir web sitesi hakkında veri sahibi olmak için ilk bakılan araçlardan biri oluyor. Ücretli ve ücretsiz pek çok aracı bulunan web trafik analiz şirketi, site sahiplerinin başarılarını arttırmaları için farklı çözümler sunuyor.
Alexa, site sahiplerinin daha fazla kişiye ulaşması için neler yapmaları gerektiğine dair önerilerde bulunuyor. Rakip sitelerle çeşitli karşılaştırmalar yapmalarına olanak veriyor. Arama motorları üstünden daha fazla ziyaretçi gelmesi için anahtar kelime önerilerinde bulunuyor. Diğer taraftan, reklamverenlerin doğru kanalı seçmesine yardım ediyor.
Alexa sıralaması ve araçları, rakipleri arasından sıyrılmak isteyen site sahiplerinin yanı sıra site sahiplerine danışmanlık hizmeti sunan uzmanların en büyük yardımcıları arasında yer alıyor. SEO için doğru anahtar kelimelerin belirlenmesinden backlink performansı gibi veriler, uzun vadede başarı isteyenler için benzersiz fırsatlar sunuyor.
Gelelim, “Alexa sıralaması ne işe yarar?” sorusuna. Bir web sitesi sahibinin, reklamcı veya herhangi bir ürün ya da hizmet ortaya koyan bir şirket gibi düşünmesi gerekiyor. Amaç, daha fazla kişiye ulaşmak olarak belirleniyor. Hedeflediği kitlelere ulaşmaları başarıyı elde etmelerini sağlıyor.
İçeriğinizin hedeflediğiniz kitleye ulaşması sitenizde aktif olarak zaman geçiren sadık ziyaretçilere sahip olmanıza yardım ediyor. Organik olarak trafiğinizin artması sitenizin ticari olarak daha da fazla değer kazanmasına olanak veriyor. Reklam gelirleriniz ziyaretçi yoğunluğunuz ve kalitesi doğrultusunda arttıyor.
Bir reklamın başarılı olabilmesi için hedeflenen kitleyle buluşması gerekiyor. Reklamverenler, bu sebeple sitenin sahip olduğu organik ziyaretçi oranına, siteyi aktif olarak kullanıp kullanmadığına ve ziyaretçilerin hedeflediği kitle arasında yer alıp almadığına büyük önem veriyor. Alexa sıralaması üst sıralarda olan siteler, reklamverenlerin daha geniş kitlelere ulaşabilmesini sağlıyor.
Bir televizyon şovunun başarısı nasıl aldığı ratinglerle ölçülüyorsa, bir sitenin sıralaması süreci de performansı hakkında fikir sahibi olmanızı sağlıyor. Siteye ziyaretçi çekmek için yapılan çalışmaların başarılı olup olmaması da sıralamadaki değişimle kendini ortaya koyuyor.
Alexa Sıralaması Top 10 Listesi
Alexa Internet, bir sitenin ülke ve dünya çapında olmak üzere iki ayrı sıralamasını öğrenmenizi sağlıyor. Dünya sıralaması, Çin gibi nüfus yoğunluğu yüksek ülkelerin kullanımlarından direkt olarak etkileniyor. Reklamverenler ya da site sahipleri, genellikle hedef kitlelerine yönelik çalışmalar yaptıkları için çoğunlukla ülkelere yönelik sıralamalara odaklanmayı tercih ediyor.
Dünya sıralaması ilk on içerisine girebilen siteler aşağıda yer alıyor.
- Google.com (arama motoru sitesi)
- Youtube.com (video paylaşım sitesi)
- Baidu.com (Çin merkezli arama motoru sitesi)
- Qq.com (Çinli anlık mesajlaşma servisi ve web portalı)
- Facebook.com (sosyal medya sitesi)
- Sohu.com (Çin merkezli arama motoru sitesi)
- Taobao.com (Çin merkezli alışveriş sitesi)
- 360.cn (bir antivirüs sitesinin Çince sayfası)
- Amazon.com (Amerika merkezli alışveriş sitesi)
- Yahoo.com (web portalı)
Türkiye için hazırlanan listede, dünya listesinde göze çarpan birkaç site kendisine yer buluyor. İlk on içerisinde, Türkiye merkezli pek çok site de yer almayı başarıyor.
Alexa Türkiye sıralaması ilk on içerisindeki siteler aşağıda yer alıyor:
- Google.com (arama motoru sitesi)
- Youtube.com (video paylaşım sitesi)
- Google.com.tr (arama motoru sitesinin Türkiye sayfası)
- Sahibinden.com (ilan portalı)
- Facebook.com (sosyal medya platformu)
- Hürriyet.com (haber sitesi)
- Trendyol.com (alışveriş sitesi)
- Ensonhaber.com (haber sitesi)
- Live.com (e-posta servisi)
- Netflix.com (medya hizmetleri sağlayıcısı)