İlginizi Çekebilir
bug-nedir
  1. Ana Sayfa
  2. Bilgi
  3. Google Konum Takibi Nasıl Kapatılır?

Google Konum Takibi Nasıl Kapatılır?

featured

Akıllı cihazlardaki Google uygulamalarının konum bilgilerini depoladığı yadsınamaz bir gerçek. Bu bağlamda Google konum takibi nasıl devre dışı bırakılır? Detaylıca açıklıyoruz.

Son zamanlarda gizliliğe verilen önemin sonucu olarak kullanıcılar, Google hesap ayarlarından konum geçmişini kapatıyor. Bu şekilde Google hizmetlerinin artık kimseyi izleyemeyeceği düşünülse de durum pek öyle değil. Associated Press’in 2018 yılındaki bir araştırmasında belirttiği üzere bu ayarı kapatmak bire bir çözüm gibi görülse de bazı Google uygulamaları özellikle konum verilerinizi depolamaya devam ediyor. Örneğin sadece Google Haritalar uygulamasını açtığınızda veya herhangi bir uygulama üzerinden Google’ı kullandığınızda yaklaşık konumunuz zaman damgasıyla birlikte teknoloji devinin sunucularına kaydediliyor. Ancak Google, araştırmadan günümüze kadar, konum takibi ile alakalı daha şeffaf bir deneyim sunarak kaydedilen verilerin kontrolünü kolaylaştırdı.

Başta bahsettiğimiz sadece konum geçmişini kapatmak, bulunduğunuz yerin ve zamanın verilerini yalnızca Google Haritaların zaman çizelgesi özelliğinden kaldırıyor. Bunun yanında Google’ın konuyla ilgili destek sayfasında konum geçmişi kapatılsa dahi bazı konum verilerinin web ve uygulama etkinliği fonksiyonunda kaydedileceği açıklanmış. Google bu verileri, hizmetlerini daha kişisel hale getirmek için kullandığını ve reklam verenlerle asla paylaşmadığını açıkça söylüyor. Fakat yine de rahat değilseniz, birkaç adımla Google konum takibini kolaylıkla durdurarak şirketin 7/24 nerede olduğunuzu bilmesini engelleyebilirsiniz.

Adımların neler olduğuna geçmeden önce bu ayarı kapatmanın bazı dezavantajları olduğunu belirtmekte fayda var. Zira Google, konum takibi ile kullanıcıların başka bir şehir yerine yaşadıkları şehirdeki işletmeleri bulmalarına veya kişiselleştirilmiş reklamları görmelerine yardımcı olmak için konum verilerinden yararlanıyor. Bu durum elbette bazı kişileri rahatsız edebileceğinden dolayı devre dışı bırakma seçeneğinin sunulması oldukça önemli. Dilerseniz adımlara geçelim.

Google Konum Takibini Tamamen Kapatmak İçin Yapmanız Gerekenler

  1. Google.com adresine masaüstü veya mobil tarayıcınızdan erişin.
  2. Sağ üstten Google hesabınıza giriş yapın ve Google Hesabınızı Yönetin butonuna tıklayın.
  3. Sol taraftaki Veri ve Kişiselleştirme kısmına tıklayın.
  4. Açılan sayfada Etkinlik kontrolleri başlığının altındaki Etkinlik kontrollerinizi yönetin butonuna tıklayın.
  5. Bu sayfada Web ve Uygulama Etkinliği adlı bir alan göreceksiniz. Orada bulunan düğmeyi kapalı konuma getirin. Ayarı kapatmadan önce karşınıza bir uyarı metni çıkacak ve Duraklat butonuna tıkladığınızda Google ilerleyen zamanda oluşacak konum verilerinizi kaydetmeyecek.

Web ve Uygulama Etkinliğinin Kapatılması Google’ın Veri Depolamasını Nasıl Engelliyor?

Web ve Uygulama etkinliğinin durdurulması, özetle Google’ın belirli işlemlerle ilişkili konum işaretçilerini kullanmasını engeller. Haliyle bu şekilde herhangi bir veri depolanması söz konusu olmaz. Ayrıca ayar kapatıldığında yaklaşık konumunuz ve bulunduğunuz ortamlar gizli kalır. Ancak haritalar uygulaması gibi belirli hizmetleri etkili bir şekilde kullanmak için Google’ın yine de konumunuza erişmesi gerekeceğini unutmayın.

Konum İzlemeyi Kapatmanın Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Google Konum Takibi Nasıl Kapatılır

Google konum takibi devre dışı bırakıldığında akıllı cihazlarda ve bilgisayarda sizinle alakasız reklamlar ve arama sonuçları görmeniz olası. Kısacası Google hizmetlerinin kişiselleştirilmiş deneyiminden uzak kalacaksınız. Eğer verilerinizin bu gibi işlemler için kullanılması sizi rahatsız etmiyorsa, konum izlemeyi kapatmak, Google’ın nelere önem verdiğinizi tahmin etmesini zorlaştırır. Diğer taraftan gizliliği her şeyden üstün tutan bir kullanıcıysanız, konum izlemenin devre dışı kalması size bir şey kaybettirmezaksine daha güvenli bir internet deneyimine erişirsiniz.

Sonuçta gizliliğinizi koruyarak kişiselleştirme seçeneklerini kaybedebilir veya rastgele, filtrelenmemiş bilgiler yerine kullanım şeklinizle alakalı reklamları ve arama önerilerini görmeye devam edebilirsiniz. Karar her halükarda sizin.

Google Konum Takibi Durdurulduğunda Daha Önce Kaydedilen Veriler Silinir mi?

Hayır, kayıtlı verilerinize dokunulmaz. İzleme devre dışı bırakıldığında Google’ın gelecekte oluşacak konum bilgilerini saklaması engellenir. Eğer eski zamanlardaki konum geçmişlerinizi silmek istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. Google ana sayfasına girin ve sağ üst köşedeki profil simgesine tıklayarak Google Hesabınızı Yönetin seçeneğine ulaşın.
  2. Soldaki araç çubuğunda yer alan Veri ve Kişiselleştirme‘yi seçin.
  3. Etkinlik kontrolleri başlığının altında Konum Geçmişi kısmına girin.
  4. Açılan sayfada Geçmişi Yönet seçeneğine tıklayın. Google sizi zaman çizelgesine yönlendirecek.
  5. Sağ alt köşede, Harita düğmesinin hemen solundaki Ayarlar simgesine tıklayın ve Tüm Konum Geçmişini Sil seçeneğine tıklayın.

Google’ın ayrıca 18 aydan eski konum verilerini otomatik şekilde silme özelliğini de hesabınızda varsayılan olarak aktif hale getirdiğini belirtelim. Bu sayede çok eski zamanlardan kalan konum verilerinizi silmeye vakit harcamamış oluyorsunuz.

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap