OEM nedir?
Teknoloji dünyasında “OEM” terimiyle sık sık karşılaşıyor olmalısınız. Peki OEM tam olarak ne anlama geliyor ve ne işle meşguller?
Orijinal ekipman üreticileri (original equipment manufacturer), başka bir şirketin ürünlerini ve hizmetlerini kullanarak kendi sistemlerini ve bileşenlerini inşa ediyor. Örneğin bilgisayar üreticileri, genellikle işlemciler ve yazılımlar gibi OEM parçalarını sattıkları çözümlerle birleştiriyor ve entegre ediyor.
OEM’ler farklı markalardan aldıkları hizmetlerle birlikte zamandan ve paradan tasarruf edebilir. Üçüncü taraf bileşenler, bir işletmenin her üçüncül parçayı veya sistemi geliştirmek zorunda kalmak yerine ana işine odaklanmasını sağlıyor.
Örneğin BT departmanı gibi bir son müşteri, birden çok OEM ve üçüncü taraf satıcıdan tedarik edilen ürünleri ve sistemleri kullanmak isteyebilir. Genel sistem güvenilirliğini ve kullanılabilirliğini sağlamak için genellikle bir tür merkezi kontrol gerekir.
Bu Yazının İçeriği
OEM Neden Önemlidir?
Bir üretici veya satıcının OEM’ler ile ortaklık kurarak maliyetleri azaltma şansı var. Şirketlerin üretim tesisleri kurmasına veya OEM üretimini kendi bünyesinde gerçekleştirmesine gerek yok. Şirketler ayrıca OEM parçalarını sistemlerine entegre ederken nihai ürünleri kendi markaları altında satabilirler.
OEM ürünleri ölçek ekonomileri nedeniyle daha ucuz olabilir. TheStreet, “OEM, yalnızca tek bir ürün geliştirebilir veya birden fazla ürünü kullanabilir. Bu ürünlerden yüz binlerce, hatta milyonlarca ürünü uygun maliyetli, modern bir temelde oluşturarak büyür.” diyor.
Dahası, OEM’ler iyi bir yatırım getirisi sağlayabilir. “OEM parçalar, bileşenler ve ürünler, ortak şirketin ürününün ömrünü uzatır, böylece yüksek performans korunurken yedek parçarlarla tasarruf sağlanabilir ve şirketin finansal kârı artar.” Maliyetlerden edilen tasarruf ise genellikle paketlenmiş ürün veya sistemi alan müşterilere yansıtılıyor.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
Son müşteri için birden fazla ürünü, sistemi ve satıcıyı yönetmek karmaşık bir görev haline gelebilir. Bir kuruluş yeni teknolojileri benimsedikçe teknik destek ve bakım modeli katlanarak büyür. Düzinelerce OEM ve üçüncü taraf sağlayıcı, donanım ve yazılım ürünlerine hizmet veriyor olabilir. Birçok kuruluş, OEM ve satıcı karmaşıklığını merkezi bir destek ve hizmet modeliyle azaltmayı hedefliyor.
David Subia, IBM bloğunda şunları söylüyor:
“Birkaç satıcının ürünlerini içeren BT çözümlerini desteklemeye çalışmak, arabanızı oluşturan yaklaşık 30.000 parçayı yönetmek zorunda kalmaya benzer. Her bir parçayı yöneten birden fazla satıcınız mı olacak, yoksa verimli, güvenli ve minimum bakım maliyetiyle çalışmasını sağlamak için tek bir güvenilir tamirciye mi gideceksiniz?”
Etkili OEM Desteğinin Temel Özellikleri
Bir BT destek sağlayıcısı birçok müşteriyle birlikte çalışırken müşteriye yardımcı olacak çeşitli hizmetler sunar. Sağlayıcı ayrıca kuruluş adına birden çok OEM ve üçüncü taraf satıcıyla olan ilişkileri tek bir iletişim noktasından yönetebilir.
Bir hizmet ortağı, çok satıcılı ürünleri destekleyebilir, basitleştirilmiş faturalandırma sunabilir ve tutarlı hizmet düzeylerini koruyabilir. Ayrıca ürün sağlayıcılar gerektiğinde bileşenlerin veya parçaların mevcut olduğundan emin olarak tedarikçiler için değişim süreçlerini yönetebilir. Bazı şirketler ise ürün veya sistem sorunlarını proaktif olarak izlemek, teşhis etmek ve çözmek için yapay zeka (AI) ve analitik gelişmiş teknolojileri kullanabilir.
Blok Zinciri
Ürün düzeltmeleri, yamalar, güncellemeler ve diğer işlevler genellikle otomatik olarak yapılıyor. Ürün sağlayan firma, hizmetinin bir parçası olarak işin tamamlandığını belgelerle kayıt altına almakta. Bir blok zinciri sistem genelinde izlenebilirlik ve hesap verebilirlik sağlayarak göreve yardımcı olabilir. Destek hizmetleri, blok zincirini çok satıcılı destek sözleşmelerine dahil ederek hizmet düzeyi sözleşmesi (SLA) ölçümlerini izlerken denetime hazır işlem verileri sağlayabilir.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
Tahmine Dayalı Analitik
Tahmine dayalı analitik, eğilimleri ve davranışı tahmin etmek için veriler aracılığıyla bazı öngörüler ortaya çıkarır. Bilişsel teknoloji (AI), yüzlerce teknik destek temsilcisinden gelen soruları işleyebilir. Önceki düzeltmelere, günlük dosyalarına ve diğer teknik belgelere dayalı olasılık puanlarını kullanarak destek çözümlerini analiz eder ve sıralar. Nihayetinde ise bir kuruluşla ilgili yaklaşan donanım arızalarından önce bazı tahminler yapılabilir ve sorunların tekrar yaşanması için önlemler alınabilir.
Artırılmış gerçeklik (AR)
Bir AR platformu, mobil cihazlar için görselleştirme araçları ve 3 boyutlu modelleme sağlıyor. Ayrıca bir teknisyenin teknik sorunların gerçek zamanlı görüntülerini yakalamasına ve uzaktaki bir uzmanla paylaşmasına olanak tanıyor. Uzman, etkileşimli ses ve video bağlantılarını kullanarak sorunu gidermesi için teknisyene rehberlik edebilir.
Teknisyenlerin herhangi bir durum için doğru bilgiye anında erişmesini sağlamak, destek operasyonlarının maliyetini düşürmeye yardımcı olurken sistemlerin çalışır durumda tutulmasına imkan veriyor.